Skupina Energo-Pro opět roste, i díky akvizicím v Turecku a Španělsku

Hydroenergetická skupina Energo-Pro loni na podzim koupila deset vodních elektráren ve španělské Galicii a letos v lednu pak dokončila převzetí tureckého projektu pod svá křídla.

Obě akvizice se naplno projevily v číslech za první kvartál letošního roku v podobě skokového růstu zisku. Provozní zisk (EBITDA) skupiny Energo-Pro za první čtvrtletí roku 2024 tak meziročně vzrostl o 60 % a dosáhl 107,6 mil. eur.

Ilustrační fotografie

Na nárůstu se podle energetického gigantu podílelo především promítnutí obou nedávných akvizic: nákup španělské společnosti Xeal loni v říjnu a akvizice 100% podílu ve společnosti Energo-Pro Hydro Development (EPHD), která prostřednictvím firmy Murat Nehri ovládá tureckou hydroelektrárnu Alpaslan 2. Po očištění o tyto dva obchody by EBITDA celé skupiny meziročně vzrostla jen o 13 %. „Připadl na ně provozní zisk 32 milionů eur,“ uvedl Petr Milev, generální ředitel skupiny Energo-Pro.

ExportMag.cz: V Jordánsku Češi uspěli se sklem, voňavkami i fotovoltaikou

Skupina Energo-Pro, největší domácí investor do vodní energetiky, má ve svém portfoliu na 50 vodních elektráren, a to v Česku, Bulharsku, Gruzii, Turecku a Španělsku. V Bulharsku a Gruzii provozuje i distribuční sítě elektřiny a obsluhuje více než 2 miliony zákazníků. Nové projekty Energo-Pro chystá v Latinské Americe: v Kolumbii staví elektrárnu a má záměr investovat tak v Brazílii.

Rozvíjet pak chce i svůj elektrárenský byznys v Galicii, jednom z nejdeštivějších regionů Španělska. Na řece Xallas chce Energo-Pro využít stávající přehradu Santa Uxía jako spodní nádrž pro přečerpávací hydroelektrárnu s plánovaným instalovaným výkonem 395 megawatt. Celkový výkon vodních elektráren spadajících ve Španělsku pod Energo-Pro by se tím ztrojnásobil. „Pokud půjde vše podle plánu, nová elektrárna by mohla vzniknout do pěti let,“ říká Petr Milev.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Madridu (Španělsko).

• Teritorium: Evropa | Španělsko | Zahraničí

Doporučujeme