Speciálně vyšlechtěné fazole určené pro pěstování v britském podnebí byly sklizeny v září na farmě v tomtéž hrabství. Konzervy fazolí s tomatovou omáčkou byly vyrobeny procesem, kdy jsou fazole tepelně upraveny přímo v konzervách.
Předchozí pokusy některých britských firem za využití jiných druhů fazolí nebyly úspěšné kvůli nedokonalé chuti fazolí a výsledného produktu. Výrobce věří, že tento průlom sníží závislost Británie na dovozu fazolí. V Británii se totiž každý den sní více než dva miliony konzerv „baked beans“ (fazolí v tomatové omáčce), přičemž všechny tyto fazole se pěstují v USA, Kanadě, Etiopii a Číně.
Na projektu pracovali vědci z univerzity ve Warwicku pod vedením profesora Erica Holuba a trvalo jim 12 let, než vhodná semena vyšlechtili. Menší pokus o jejich pěstování v roce 2022 selhal kvůli letní vlně veder. Podle profesora Holuba aktuální úspěch přispěje k soběstačnosti v produkci potravin, která je důležitá pro snížení vlivu člověka na globální klima.