Sociální pojištění: OSVČ ze zaplavených oblastí mohou požádat o prominutí penále

Zaměstnavatelé i OSVČ z oblastí zasažených v září 2024 povodněmi mohou v současnosti požádat o prominutí penále, pokud mají u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) dluh na pojistném.

ČSSZ o tom rozhodla v polovině září. Podle zákona jde o prominutí penále z důvodu takzvaného odstranění tvrdosti. Shovívavost úředníků sociálky ale není automatická, vždy budou zkoumat jednotlivé případy a důvody žádosti.

Ilustrační fotografie

Ze zákona vyplývá, že o odstranění tvrdosti nemůže instituce (v tomto případě ČSSZ) rozhodnout, jestliže plátce „nezaplatil do dne vydání rozhodnutí o prominutí penále dlužné pojistné, pokuty nebo přirážky k pojištění“.

„Obecně je nutné pro odpuštění penále nutno uhradit dlužné pojistné a včas o prominutí požádat,“ připomíná daňový poradce Michal Dvořáček.

Žádost doložte čestným prohlášením

„Žádost plátce pojistného se podává u místně příslušné okresní správy sociálního zabezpečení a musí být doložena čestným prohlášením. V žádosti musí být vždy uvedeny důvody, v nichž žadatel tvrdost zákona spatřuje a ty by měl také doložit,“ doplňuje tisková mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.

Podrobnosti k žádosti na webu České správy sociálního zabezpečení

Prominutí penále tedy není automatické, sociálka bude každou žádost a důvody, proč podnikatel či firma o odpuštění žádají, posuzovat individuálně.

Podle ČSSZ je prominutí penále takzvanou veřejnou podporou de minimis. Pro tu jsou stanoveny určité limity. V tomto případě jde o částku 300 tisíc eur v průběhu tří let, v několika vybraných odvětvích se jedná pouze o desítky tisíc eur. Penále, které tyto limity překročí, nelze odpustit. To se ale samozřejmě drtivé většiny podnikatelů (OSVČ) netýká.

Co říká zákon?

Penále může být prominuto zcela nebo zčásti z důvodu tvrdosti pouze tehdy, pokud je zaplaceno dlužné pojistné a žadatel nevstoupil do likvidace, nepodal na sebe návrh na zahájení insolvenčního řízení, ani vůči němu nebyl podán návrh na zahájení insolvenčního řízení, případně s ním neprobíhá konkurzní řízení.

„Žádost o prominutí penále nemusí být podána neprodleně, může k tomu dojít i s větším časovým odstupem,“ doplňuje mluvčí ČSSZ. Podnikatelé tedy mohou nejprve vyčíslit škody a mají dostatek času se rozhodnout, zda byli záplavami výrazněji poškozeni.

Nejen záplavy, ale i tradiční Milostivé léto. Letos pouze u VZP

V loňském roce mohl o odpuštění penále, pokut a úroků požádat prakticky kdokoli – a to nejen u sociálního pojištění, ale také u daní, a to v rámci tradiční akce Milostivé léto. Letos se Milostivé léto týká pouze klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny, a to pouze OSVČ a samoplátců nikoli zaměstnavatelů.

V pořadí čtvrté Milostivé léto začalo 1. července 2024 a potrvá až do konce roku 2024. Na rozdíl od předchozích akcí se týká dlužného pojistného a penále, které je od fyzických osob vymáháno výhradně v daňové exekuci u VZP.

Kdy má zaměstnanec nárok na pracovní volno kvůli povodním? 

Ostatní zdravotní pojišťovny totiž vymáhají dluhy prostřednictvím soudních exekutorů (jejich klienti tedy mají v letošním roce smůlu), daňovou exekuci využívá pouze Všeobecná zdravotní pojišťovna. Klientů sociálky se tento institut letos netýká vůbec.

Podmínky akce Milostivé léto v roce 2024:

  • Plátce musí písemně požádat VZP o prominutí v období od července do listopadu letošního roku
  • Dlužné pojistné musí být uhrazeno nejpozději do 31. prosince 2024 nebo do termínu poslední splátky (pokud je pojistné rozloženo na splátky).

Zaplatit zmíněnou jistinu můžete tedy buď jednorázově nebo i ve splátkách. Pro dluhy přesahující 5 000 korun si můžete vyžádat dvanáct měsíčních splátek, pro vyšší částky nad 50 tisíc korun dokonce až 36 pravidelných splátek. Na závěr připomínáme, že žádost musíte podat do 30. listopadu 2024.

Podmínky pro podání žádosti na webu VZP

Milostivé léto má v Česku tradici

V České republice nejde o první mimořádnou jednorázovou oddlužovací akci podobného typu. Takzvaná Milostivá léta už v Česku proběhla za poslední tři roky tři. První trvalo od 28. října 2021 do 28. ledna 2022. Platilo v případě exekucí, kde byly věřiteli stát, kraj, obec, krajské nebo obecní příspěvkové organizace, zdravotní pojišťovny a další veřejnoprávní organizace jako například Česká televize. Dobrovolně se připojily také někteří soukromí věřitelé jako Česká spořitelna, Air Bank nebo Home Credit.

Pokud dlužník uhradil ve zmíněném období jistinu vymáhané pohledávky a náklady exekuce v paušální výši 750 korun bez DPH, exekuce byla zastavena a exekutor rozhodl o osvobození dlužníka od placení „příslušenství pohledávky“. Pardon se nevztahoval na peněžité sankce za úmyslný trestný čin (včetně například neplacení alimentů).

Druhé Milostivé léto II proběhlo od 1. září do 30. listopadu 2022. K opakování této akce došlo například  z důvodu opožděných reakcí a prodlev na straně exekutorů, kvůli kterým pak dlužníci nestihli akce využít. Podmínky zůstaly téměř totožné, výrazně se ale například zvýšily odměny pro exekutory. Třetí Milostivé léto pak mohli dlužníci včetně OSVČ využít v roce 2023.

jap

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme