Španělsko zavádí do zemědělství inovace v rámci boje proti suchu

Španělsko čelí rostoucím výzvám sucha, které vážně ohrožují jeho zemědělství, životní prostředí a hospodářství. Země významně investuje do inovativních přístupů, které umožní efektivnější využití vody, klíčový přístup pro udržitelnost zemědělství v obdobích s omezenými srážkami.

Kromě toho se Španělsko snaží využívat nekonvenční zdroje vody, jako jsou odsolování mořské vody a rekuperace odpadních vod, a propagovat šetrné zemědělské metody.

Ilustrační fotografie

V současné době se Španělsko neustále snaží zdokonalovat své zavlažovací techniky a strategie v reakci na přetrvávající sucho. Tyto inovace jsou klíčové pro udržitelnost španělského zemědělství a životního prostředí v obdobích s omezenými srážkami a rostoucí potřebou vody.

Španělsko vypěstuje každé čtvrté ovoce a zeleninu vyprodukované v Evropské unii, více než polovinu světového olivového oleje a 25 % světových citrusových plodů. A přestože se podíl obyvatel zaměstnaných v zemědělství snížil na necelá 4 % a podíl zemědělských výrobků na celkovém vývozu činí jen 20 %, zůstává zemědělský sektor jádrem života ve Španělsku: většina obyvatel měst je s venkovem propojena díky rodinným vazbám. Dnes je ve Španělsku asi 900 000 farem různé velikosti, většina z nich do pěti hektarů.

ExportMag.cz: Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

S výzvami sucha, které vážně ohrožují její zemědělství, životní prostředí a hospodářství se Španělsko potýká již dlouho. Rok 2023 byl v důsledku abnormálně vysokých teplot nejsušším v historii a rok 2024 na tom nebude o mnoho lépe. Devět milionů lidí stále trpí omezením spotřeby vody, zejména v Katalánsku a Andalusii. Zemědělská produkce v letech 2022 a 2023 prudce klesla, přičemž pokles byl mnohem větší než v EU jako celku. Produkce olivového oleje byla podle odhadů o 34 % pod průměrem předchozích čtyř let.

Proto tato středomořská země musí své vodní zdroje využívat efektivněji než dříve a zavádí celou řadu inovativních technik. Základem péče o zemědělskou půdu je zavlažování. Španělsko využívá širokou škálu zavlažovacích technik k boji proti suchu a udržení životaschopnosti svého zemědělství. Zavlažovaná plocha za posledních deset let vzrostla, zatímco spotřeba vody klesla, což bylo možné právě díky inovativním přístupům.

S více než 3,7 miliony hektarů je Španělsko první zemí v EU a světovou jedničkou v zavádění systému lokálního nebo kapkového zavlažování, které je instalováno na zhruba 56 % z celkové plochy zemědělské půdy, což je číslo výrazně vyšší číslo než u tradičního gravitačního zavlažování, jehož podíl byl podle údajů španělského ministerstva zemědělství 21 % v roce 2022.

Ilustrační fotografie

Mezi nové technologie patří například zavádění půdních senzorů, které měří dostupnou vodu v zemi, salinitu a množství živin, teplotu, sací sílu rostlin atd. Tyto informace jsou přístupné prostřednictvím aplikace, která umožňuje zobrazit parametry s cílem udržet plodinu ve stavu vodního komfortu a snížit spotřebu vody až o 30 %. Mezi další systémy patří individualizované zavlažování pro každý pozemek na základě satelitních snímků; zavlažování elektromagnetickými vlnami a senzory půdní vlhkosti. Investice provedené v posledních 20 letech do modernizace zavlažování umožnily od roku 1996 průměrnou úsporu 25 % při odběru vody, asi 3 000 m3 vody na hektar za rok.

Aby bylo zaručeno, že zemědělství má dostatek vodních zdrojů, odborníci přidávají klíčový prvek: nekonvenční zdroje vody. V některých oblastech Španělska se jako zdroj vody pro zemědělské účely využívá odsolování mořské vody. Tato technologie umožňuje využít mořskou vodu, která by jinak nebyla vhodná pro zavlažování kvůli vysokému obsahu soli. Významným prvkem je i regenerace vody. Oblasti kolem měst Alicante a Murcia recyklují téměř 100 % odpadních vod, Valencijský region 62 %, ale Španělsko jako celek zatím pouze 7 % (pro srovnání země EU 3 %).

Pro období do roku 2027 vyčlenila španělská vláda finanční prostředky na veřejno-soukromé investice ve výši 2,4 miliardy EUR, které budou využity na 97 zavlažovacích projektů na více než 700 000 hektarech. Část prostředků bude čerpána z vládního Plánu obnovy, transformace a odolnosti, zbylé prostředky ze soukromých zdrojů. Tento záměr vytváří příležitost pro české firmy, které se věnují produkci závlahových systémů pro zemědělství. Informace o vyhlašovaných projektech jsou průběžně k dispozici na stránkách španělského Ministerstva zemědělství a vlád autonomních oblastí Andalusie, Kanárské ostrovy, Murcia, Valencijské společenství a Baleárské ostrovy.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Madridu (Španělsko). Autorka: Zuzana Hlavičková, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Evropa | Španělsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme