Ty mají dopad nejen na veřejné zdraví, ale i na potravinářský průmysl. Aktuální vyšetřování se týká zpracovaných masných výrobků typu charcuterie. Strategický plán FSIS na rok 2024 se zaměřuje na snížení výskytu salmonel, zlepšení inspekcí a pomoc malým provozovnám.
V roce 2024 propukla v USA v souvislosti s uzeninami italského stylu prozatím jedna salmonelová epidemie. Vyšetřování Střediska pro kontrolu a prevenci nemoci FDA stále probíhá, data prozatím hovoří o 44 případech nákazy a deseti hospitalizacích. Nejvíce tato epidemie zasáhla stát Ohio, kde se již nakazilo 11 osob. Výskyt se ale potvrdil v dalších 21 státech.
ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva
V průběhu roku 2023 se Spojené státy potýkaly hned s několika salmonelovými epidemiemi. Ta nejzávažnější byla způsobena cukrovým melounem (odrůda cantaloupe), který se stal zdrojem nákazy pro 407 osob, z nichž bylo 158 hospitalizováno. Došlo k šesti úmrtím spojených s požitím tohoto produktu a související výskyt se potvrdil ve 44 státech USA. V tomto směru se dá hovořit o jedné z nejzávažnějších salmonelových epidemií, která v průběhu posledních let USA zasáhla. Mezi dalšími zdroji nákazy byla také mouka (14 zasažených osob), hovězí maso (18 zasažených osob) a syrové těsto na pečení moučníků (26 zasažených osob).
Mezi roky 2020–2022 vypuklo několik salmonelových epidemií, mezi jejichž zdroje patřily např. balené saláty (31 zasažených osob), tolice vojtěška (63 zasažených osob) nebo mořské plody (115 zasažených osob). V roce 2020 došlo k nákaze z předkrájené cibule, která postihla 1 127 osob, z nichž bylo 167 hospitalizováno.
Celkově se na území Spojených států ročně nakazí salmonelou cca 1,3 milionu lidí, z nichž je zhruba 23 000 osob nutno hospitalizovat a dojde průměrně k 450 úmrtím. Lze očekávat, že opakující se výskyty nákazy salmonelou povedou k legislativním regulatorním a kontrolním změnám. V průběhu minulého roku Ministerstvo zemědělství (USDA) spustilo projekt The Grand Challenge: Salmonella, v rámci kterého vznikla expertní skupina se záměrem výzkumu rizika kontaminace masných a drůbežích výrobků a následného vývoje monitorovacích nástrojů pro výrobce masa.