Spotřeba piva v Mexiku roste, otevírá se nová sladovna

Nová sladovna v Meoqui (stát Chihuahua, severní Mexiko) se postupně uvádí do provozu. Tento závod otevřela na konci roku 2023 společnost Malteurop (součást evropského sdružení pro obiloviny Vivescia s roční výrobní kapacitou 120 000 tun sladu).

Pro potřeby pivovarů je kapacita dostačující, avšak chybí slad. Až dosud země dovážela obrovské množství sladu z Evropy, USA a Kanady a domácí produkce byla velmi omezená.

Ilustrační fotografie

Malteurop jako první provozovatel sladovnického průmyslu, masivně investoval v Mexiku a podpořil tak rozšíření na nové trhy. Kromě investice ve výši 112 milionů EUR do této nové sladovny zajistila společnost Malteurop v posledních třech letech dodávky sladovnického ječmene prostřednictvím partnerství s přibližně 500 místními zemědělci.

Mexiko jako významný dovozce sladu je v současné době jednou z nejrychleji rostoucích zemí na světě ve spotřebě piva (+8 % do roku 2022). Nová sladovna v Meoqui je umístěna v dobrém místním ekosystému s udržitelnějším krátkým dodavatelským řetězcem. Spolupracuje se svými zemědělskými a pivovarnickými partnery, zejména se společností Heineken, jejíž nový areál se nachází vedle sladovny.

Autor: Paul Richard, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Mexico City. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme