Srbská města musí modernizovat vodní hospodářství, sondují česká řešení

Napojení na čištění městských odpadních vod se v Srbsku dostává necelým 15 % obyvatel, zatímco v Česku zhruba 85 %. Tuzemským firmám se tak nabízí šance významně přispět k rozvoji srbského vodního hospodářství.

Velice zajímavým artiklem jsou pro srbskou stranu například čistírny odpadních vod (ČOV) pro menší obce, které brněnská firma Asio prezentovala zástupcům srbských měst Kragujevac, Niš, Vršac a Vlasotince během jejich návštěvy Česka.

Ilustrační fotografie

Zástupci těchto měst měli možnost se na přelomu září a října za doprovodu experta Hospodářské komory Srbska pro komunální podniky seznámit s produkty osmi českých firem se zájmem o trh balkánské země. Navštívili rovněž tři provozy čistíren odpadních vod a úpraven pitné vody, kde v praxi viděli většinu představených řešení a přímo se zeptali provozovatelů na detaily jejich fungování.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Zmiňovaná firma Asio zároveň zaujala svými prvky modro-zelené infrastruktury. Právě řešení tepelných ostrovů uvnitř přehřátých měst je v Srbsku velice potřebné a jejich zavádění pomáhá v zemi spolufinancovat i Evropská unie.

Srbská delegace se zajímala i o technologie předčištění představené společností Fontana R. Jako pro menší obce ideální se dále jeví technologie Sigma Press určené pro odčerpávání odpadních vod z jednotlivých či vícero domácností. Vzhledem k silnému výtlaku do větších vzdáleností je tak možné odpadní vody dopravit přímo do čistírny odpadních vod nebo vzdálenější či výše položené kanalizace, což je díky členitému reliéfu a urbanistickému rozvržení případ i mnoha srbských měst a obcí.

V Srbsku doposud spíše neznámé je i řešení kořenových ČOV, dodávané spin-offem ConWem, jenž vzešel z Vysokého učení technického v Brně, které srbským partnerům nabízí alternativu jiného druhu.

Od dmychadel po kamerovou inspekci

V oblasti ČOV je dále potenciál i v oblasti přípravy nových projektů a staveb. Výrazné postavení českých dmychadel Kubíček na srbském trhu dále sílí a dle zájmu přítomných municipalit se tak bude dít i nadále. Potenciál dalšího rozvoje mají v největší západobalkánské zemi i produkty zaměřené na kamerovou inspekci kanalizací, kterých je na místním trhu od společnosti Zikmund Electronics také již několik. Pro komplexnější řešení šitá na míru zákazníkovi byla poté představena činnost Czech Water Alliance – sdružující pro srbský trh řadu zajímavých českých firem.

Z dříve prezentované studie organizace Naled vyplývá, že v Srbsku je ke kanalizační síti připojeno pouze 67 % domácností, s tím, že počet nových připojení vzrostl za posledních deset let pouze o cca 1 %. Naled ve studii dále uvádí, že v Srbsku je nyní jen 36 fungujících čističek odpadních vod. To byl také důvod, proč byli k setkáním se zástupci srbských měst vytipováni zmínění čeští partneři.

Pracovní cestu pro zástupce srbského vodohospodářského sektoru zaměřenou na představení relevantních partnerů v Česku zorganizoval ekonomický úsek českého velvyslanectví v Bělehradě společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO). Cílem projektu ekonomické diplomacie (PROPED) bylo pomoci v navazování kontaktů mezi českými firmami a potenciálními zájemci z řad municipální sféry v Srbsku.

Sektor vodohospodářství v Srbsku je z pohledu českých firem potenciálně velice atraktivní. Velvyslanectví ČR v Bělehradě společně s MPO plánuje na toto téma řadu dalších akcí. Tou nejbližší je bezesporu veletrh Sajam Voda, jenž se koná na začátku prosince 2024 a je možné se jej účastnit i s podporou MPO.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bělehradě (Srbsko). Autoři: Pavel Daněk, ekonomický diplomat, Adam Gazda, ministerský rada Oddělení východní Evropy, západního Balkánu a Střední Asie MPO.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme