Srbská slivovice zařazena na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO

Na jednání mezivládního výboru UNESCO v marockém Rabatu byla na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO zapsána srbská slivovice.

Výroba ovocné pálenky („rakije“) má v Srbsku staletou tradici a nejvíce je zastoupena právě slivovice. Podle údajů srbského Ministerstva zemědělství se v loňském roce oficiálně vyrobilo 26,1 milionu litrů ovocné pálenky. Protože je však v Srbsku povoleno i tradiční domácí pálení, odhaduje se, že v loňském roce bylo v Srbsku vyrobeno celkem kolem 50 milionu litrů ovocných destilátů.

Ilustrační fotografie

V letošním roce byla v Srbsku dobrá úroda švestek a očekává se, že produkce slivovice bude oproti loňskému roku o cca 15 % vyšší. Srbsko navíc tento druh zpracování ovoce podporuje a stát přispívá na vybudování nových palíren až do 60 % pořizovací ceny vybavení na výrobu.

Většina vyrobené „rakije“ se spotřebuje v samotném Srbsku, ale roste také vývoz do zahraničí – především do Chorvatska, Německa, Černé Hory, USA a Bosny a Hercegoviny. Švestkový destilát se ze Srbska vyváží také do České republiky, kde se zpravidla používá k dalšímu zpracování. V loňském roce se ze Srbska do České republiky dovezlo 60 tun destilátu za 8,4 milionů Kč, v letošním roce se za prvních devět měsíců dovezlo již 72 tun destilátu za 8,6 milionů Kč.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme