Srbsko bude mít letos málo sladovnického ječmene

V Srbsku aktuálně probíhá sklizeň ječmene a podle informací portálu e-Kapija se ukazuje, že výnosy na hektar budou v letošním roce pouze kolem 4,5 tuny.

Sucho v počátku roku ve Vojvodině, která je obilnicí Srbska, navíc způsobilo, že ječmen má zvýšenou hladinu proteinů a není tudíž vhodný na zpracování pro výrobu sladu.

Ilustrační fotografie

Pro srbské pěstitele je to citelná ztráta, protože takto mohou svůj ječmen prodat pouze jako krmivo za výrazně nižší cenu. Očekává se, že prodejní cena krmného ječmene bude letos v Srbsku mezi 17–18 dináry/kg (cca 0,15 EUR). Pro mnohé farmáře to pak bude znamenat ztrátu, protože prodej sklizeného ječmene nepokryje náklady na jeho produkci, které se odhadují na 100 tis. dinárů (cca 854 EUR) na hektar. V těchto nákladech však navíc nejsou zahrnuty náklady na amortizaci techniky, platy a zdravotní a sociální pojištění.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

Z důvodu nedostatku domácího sladu tak lze očekávat, že srbské pivovary zvýší svoji poptávku po zahraničních sladech. To může být dobrou zprávou i pro české producenty sladu, kteří již do Srbska svoji produkci vyváží.

Již zmíněné sucho způsobilo problémy také na porostech sóji, kde se letos očekává průměrný výnos na hektar kolem 2,2–2,3 t. Sójových bobů proto bude letos v Srbsku oproti loňskému roku, kdy výnos z hektaru činil cca 3,5 t, výrazně méně. Lze tak očekávat zvýšení jejich ceny, což se může dotknout i českých firem, které v Srbsku sóju nebo sójové produkty nakupují.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme