Srbsko objevuje potenciál biozemědělství

V Srbsku v posledních letech roste výroba bioproduktů, uvádí portál e-Kapija. V roce 2023 farmáři zabývající se biozemědělstvím hospodařili na 29 tisících hektarech.

Z této plochy připadá největší podíl na pěstování ovoce (33 %), obilovin (30 %), pícnin (17 %) a technických plodin (13 %). Nejméně je pak rozšířené pěstování léčivých a aromatických bylin (2 %) a zeleniny (1,5 %, tedy cca 224 ha), které však má především v centrálním a jižním Srbsku velký potenciál. Ze zeleniny se v roce 2023 pěstovaly nejvíce brambory (35 ha), melouny (17 ha), dýně (15 ha) a fazole (13 ha).

Ilustrační fotografie

Většina srbské bioprodukce směřuje na export (zejména do Německa, Nizozemska a USA), ale roste také spotřeba bioproduktů na srbském trhu, kde se rozšiřuje především nabídka výrobků v supermarketech ve velkých městech. Hodnota vývozu činila v loňském roce cca 53 mil. EUR (15,6 tis. tun) a očekává se, že za rok 2024 budou tato čísla ještě vyšší.

ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg

Vzhledem k tomu, že Srbsko vyváží celou řadu léčivých a aromatických rostlin, je zde potenciál pro spolupráci s českými zpracovatelskými firmami, které tyto byliny potřebují pro svoji výrobu. Srbský trh se naopak stává zajímavým pro české dodavatele vstupů pro ekologické hospodaření, kteří se zejména v posledních letech snaží rozšířit své dodávky na tento trh.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě.
Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme