Teploty stoupají přes 37 °C a u rostlin se zastavuje metabolismus, nepřijímají živiny z půdy a snaží se jenom přežít. To bude mít dopad i na úrodu ostružin, které právě dozrávají.
Očekává se, že letošní úroda bude o 20–30 % nižší než je běžný průměr, který činí 8–10 tun na hektar. Srbsko je významný producent ostružin v Evropě a jeho roční produkce dosahuje 30 000–40 000 tun.
I firmy z České republiky nakupují v Srbsku především zmražené ostružiny. Je pravděpodobné, že nižší úroda způsobí růst cen a bude to mít dopad i na české odběratele. V roce 2020 se ze Srbska do České republiky dovezlo něco málo přes 190 tun zmražených ostružin.
Autor: Vladimír Váňa. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.