Ve srovnání s prvním pololetím minulého roku se jedná téměř o 32% propad. Důvodem jsou zejména nižší dovozy vepřového masa.
Analytička Rabobank, Chenjun Pan, zabývající se živočišnými proteiny v nedávném podcastu uvedla, že do konce letošního roku očekává v Číně stabilní poptávku po hovězím a nižší poptávku po skopovém.
Oba zdroje proteinů získaly u čínských spotřebitelů během posledních let na popularitě kvůli nižší nabídce vepřového zapříčiněné epidemií afrického moru prasat, která vyhnala jeho ceny do nevídaných výšin. Australské ministerstvo zemědělství však uvádí, že i v roce 2021, kdy ceny vepřového na čínském trhu klesly, dosáhla spotřeba hovězího vyšší úrovně než v roce 2020.
Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory
Chenjun Pan dává změny ve spotřebitelském chování promítající se do poptávky po jednotlivých druzích masa do souvislosti s přetrvávajícími čínskými lockdowny a dalšími přísnými protiepidemickými opatřeními, které mají negativní vliv na sektor stravovacích služeb. Tato situace naopak nahrává maloobchodním prodejům, rozvozu jídla a prodejům předpřipravených jídel.
Zatímco spotřeba skopového je ve větší míře závislá na sektoru stravovacích služeb, hovězí si bylo schopné zajistit i jiné prodejní kanály. Skopové je zároveň více provázáno s prémiovými stravovacími službami, na jeho poptávku tedy může silněji dopadnout ochlazování čínské ekonomiky. Čínský dovoz hovězího v první půli letošního roku meziročně vzrostl o 2 %.