Startuje první oficiální česko-izraelský akcelerátor. Na vstupní poplatek startupům přispěje CzechInvest

Expertní mentoring, napojení na americký a izraelský byznysový ekosystém, síť mezinárodních investorů a zejména praktické kroky ke škálování za hranice – to vše letos v rámci akcelerátoru může získat až deset českých startupů.

Mezinárodní program se zaměří především na pomoc českým startupům a propojí je s jedním z předních světových technologických ekosystémů v Tel Avivu. Vstupní branou do programu je vedle přísného výběrového řízení i poplatek dvanáct tisíc dolarů. Na ten mohou dostat startupy, které úspěšně projdou kvalifikací, podporu od CzechInvestu v rámci Národního plánu obnovy, žádost však musejí podat do 7. 7. 2024.

Ilustrační fotografie

Česko-izraelský akcelerační program pod taktovkou Czech Israeli Technology & Innovation Forum (CITIF), investiční společnosti Arieli Capital a Tachles VC podpoří ambiciózní české startupy působící v oblasti dual tech (zboží a služby dvojího užití) v globální expanzi. Vybrané startupy získají v intenzivní týdenní akceleraci v Izraeli přístup k soukromému know-how společnosti Arieli Capital v oblasti startupových metodik, rozvoje podnikání, přístupu na americký trh a investičních možností. Týden bude zakončen finální prezentací, poté porota vybere čtyři startupy – ty dostanou dalších šest týdnů podpory pro uvedení získaných znalostí do praxe.

„Po více než roční přípravě jsme rádi, že můžeme českým startupům nabídnout špičkový akcelerační program s izraelskou účastí. Partnerství se skupinou Arieli Capital, která podobný program úspěšně organizuje v řadě dalších zemí, je zárukou relevance a kvality. Zaměření první kohorty na dual tech není náhodné – nová geopolitická realita a izraelská expertiza v oblasti obrany představují pro české startupy unikátní příležitost,“ komentuje Ira Saul Rubenstein, předseda a spoluzakladatel fóra CITIF. 

CzechInvest podpoří akce zaměřené na podporu podnikání u mladých lidí

„Moc si vážíme příležitosti propojit se s českým inovačním ekosystémem a integrovat ho do mezinárodní sítě inovačních aktivit Arieli s vládami, akademickou obcí a průmyslovými partnery. Děkujeme našim českým partnerům za úzkou spolupráci a za příležitost rozšířit naši globální síť, oslovit více podnikatelů a větší trhy v rámci naší mise, realizovat lidský potenciál a budovat lepší budoucnost prostřednictvím nových inovací a příležitostí k vytváření bohatství,“ dodává Or Haviv, Partner & head of global innovation.

Nejnadějnější mohou získat podporu od CzechInvestu

Pro vstup do uzavřeného programu musejí mladé firmy nejprve projít výběrovým řízením a následně složit poplatek dvanáct tisíc dolarů (kolem 260 tisíc korun). Kritéria pro výběr startupů zahrnují především inovativnost, zkušenosti týmu, tržní potenciál, škálovatelnost, technologii, dopad a relevantnost pro investice. Screening zahrnuje hodnocení přihlášek profesionálními týmy Arieli a CITIF, interní výbor s prezentacemi top startupů a závěrečný výbor s partnery programu.

Na základě skóre obdrží nejlepší startupy dohodu o účasti, která definuje požadavky a povinnosti. Do programu bude vybráno 8–10 startupů.
„Česko-izraelský akcelerátor organizovaný CITIF a Arieli Capital vnímáme jako projekt, kde sdílíme podobný cíl s naším akceleračním programem na podporu expanze startupů, a jsme rádi, že tímto způsobem můžeme spojit síly,“ doplňuje Petr Kopeček, ředitel odboru akcelerace startupů v CzechInvestu.

Ilustrační fotografie

Agentura CzechInvest v těchto dnech spouští registrace do akceleračního programu, díky kterému se mohou obě aktivity propojit a startupy tak mohou čerpat podporu i na specializované zahraniční programy, jako je česko-izraelský akcelerátor. Žadatelé však musejí žádost podat v termínu od 24. 6. do 7. 7. 2024 skrze oficiální formulář na webu CzechInvestu.

• Teritorium: Asie | Česká republika | Izrael | Zahraničí

Doporučujeme