Startup spouští revoluční systém, má sjednotit realitní trh a vylepšit služby pro klienty

Startup Igluu, za jehož vznikem stojí ČSOB, oznámil zásadní milník pro český realitní trh. Digitální realitní platforma, která funguje od začátku tohoto roku, nyní spouští na českém trhu dosud neexistující systém MLS, který do konce roku 2024 začnou používat realitní kanceláře představující společně čtvrtinu trhu.

Poprvé v historii českého realitního trhu se největší realitní kanceláře připojí k MLS (Multiple Listing Services) systému umožňující spolupráci, což podle zástupců startupu představuje revoluční změnu přinášející kvalitnější služby pro kupující i pro prodávající.

Ilustrační foto

Až 30 tisíc nabídek na jednom místě

Platforma bude spojovat více než 2 500 realitních profesionálů a nabízet přibližně 30 000 realitních nabídek, což je téměř jedna čtvrtina celého českého realitního trhu. Tento inovativní přístup dosud na trhu chyběl. Má umožnit lepší propojení a koordinaci mezi všemi účastníky.

Implementace systému MLS je rozhodujícím krokem k sjednocení českého realitního trhu, neboť umožňuje makléřům efektivněji spolupracovat.

„Hlavní hodnotou MLS je vytváření prostředí, kde může každý makléř nabídnout svým klientům ty nejlepší dostupné možnosti na trhu. Většina kupujících v Česku nakupuje nemovitosti prostřednictvím inzerátů bez zastoupení realitním makléřem, což je v zahraničí neobvyklé,“ komentuje výhody MLS spoluzakladatel Igluu, Martin Mucha.

„Ve vyspělých zemích je běžné, že kupujícím asistují profesionálové, kteří jim pomáhají s celým procesem. Vzhledem k tomu, že koupě nemovitosti je obvykle největší investicí v životě, je výhodné mít po boku zkušeného odborníka, který zastupuje zájmy kupujícího,“ dodává Mucha.

Zástupci Igluu a ARK

Strategické partnerství a růst

Igluu si už od počátku svého fungování kladlo za cíl vybudovat nejen softwarový nástroj pro realitní profesionály, ale také MLS systém, obdobný těm, které fungují již desítky let v Severní Americe (USA, Kanada).

Pro vybudování takového systému bylo klíčové, že se podařilo spojit s Asociací realitních kanceláří (ARK). Společně s vedením ARK, které zahrnuje představitele nejvýznamnějších realitních kanceláří, Igluu sestavilo pravidla pro fungování systému MLS a aktivně zapojilo několik významných realitních kanceláří.

Mezi prvními profesionálními klienty, kteří pochopili potenciál a hodnotu, kterou Igluu přináší na český realitní trh, byly kanceláře Century21 Česká republika, EVROPA, realitní kancelář a ERA Reality. Tato přední spolupráce ukázala důvěru v inovativní přístup a technologie, které Igluu nabízí.

„EVROPA byla první kanceláří, která se rozhodla pro spolupráci s Igluu v České republice, a to hlavně proto, že jsme věřili v jejich schopnost realizovat to, co se mnoha jiným společnostem nepodařilo – propojit trh skrze systém. Dlouho jsme se snažili pracovat s klienty hledajícími nemovitosti, ale většinou jsme neměli co nabídnout, protože vše bylo veřejně dostupné online bez možnosti získat zpracované či exkluzivní informace. Díky novému systému MLS nyní můžeme klientům poskytovat také informace o nemovitostech, které se teprve chystají na trh, což umožňuje rychlejší a cílenější reakce,“ komentuje generální ředitel EVROPA, realitní kanceláře Radek Sechovec.

Digitální revoluce na realitním trhu: Startup zlepšuje postavení makléřů i péči o klienty

„Zastupujeme klienty při hledání nemovitostí, zjišťujeme pro ně exkluzivní nabídky, které ještě nejsou zveřejněné, zastupujeme je u prodejců, vyřizujeme právní záležitosti, kontrolujeme nemovitosti, zjišťujeme jejich stav a snažíme se vyjednat co nejlepší podmínky. Tímto způsobem se stáváme nejen makléři, ale skutečnými obchodními partnery a poradci našich klientů při nákupu nemovitostí,“ doplňuje Sechovec.

„MLS je budoucnost trhu nemovitostí v Čechách, proto jsme se rozhodli se do něj nejen zapojit, ale i využívat celou platformu Igluu. Věříme, že stejně jako jinde ve světě to přinese především lepší služby klientům, a díky tomu se v realitním zprostředkování přiblížíme standardům západního světa,“ uvádí CEO Century21, Tomáš Jelínek.

„V ERA máme čtyřicetiletou tradici spolupráce, která je na západních trzích běžná, ale v České republice stále chybí. Často zde vidíme, že když trh funguje, není mezi lidmi vůle ke spolupráci, ale v krizi je situace opačná. Tento přístup potřebujeme změnit. Největší výzvou bude změnit myšlení realitních zprostředkovatelů, aby pochopili výhody a potenciální důsledky spolupráce. Věřím, že platforma Igluu může tento proces podpořit, ale změna mindsetu zabere čas. Jsem však přesvědčen, že spolupráce mezi makléři přinese obrovské výhody jak pro nás, tak pro naše klienty,“ vysvětluje důvod spolupráce s Igluu Jiří Rájek, CEO pro ERA Reality Česká republika.

Většina kupujících v Česku nakupuje nemovitosti prostřednictvím inzerátů bez zastoupení realitním makléřem, což je v zahraničí neobvyklé

Martin Mucha, Igluu

Prosperita skrze spolupráci a propojení trhu?

Po počáteční podpoře se k systému Igluu MLS přidala další významná kancelář NEXT REALITY, čímž se rozšířil záběr systému a jeho význam pro český realitní trh. Tato široká síť spolupracujících agentur představuje klíčový krok k dosažení cíle – vytvoření robustní, efektivní a transparentní služby v České republice, která umožňuje lepší spolupráci na realitním trhu a v konečném důsledku pomáhá klientům získat lepší a rychlejší přístup k vysněnému bydlení.

„Systém spolupráce, kde jeden makléř zastupuje nabídku a druhý poptávku, je správným směrem pro náš trh. Dnes se často stává, že jeden makléř zastupuje jak prodávajícího, tak potenciálního kupujícího, což může vést ke konfliktu zájmů. MLS umožňuje každému makléři zastupovat zájmy svého klienta a dosáhnout pro něj co nejlepších podmínek. Makléř zastupující prodávajícího se zasazuje o jeho zájmy, zatímco makléř zastupující kupujícího hájí zájmy svého klienta, který chce nemovitost koupit. Věříme, že tento model spolupráce zásadně zlepší funkčnost trhu,“ dodává k MLS generální ředitel a spolumajitel NEXT REALITY Robert Hanzl.

Průkopníci v Evropě

Hlavní motivací pro vznik platformy Igluu bylo přinést moderní realitní koncepty z vyspělých zemí na český trh. Český trh je ve srovnání se západními zeměmi mladý, dynamický a nabízí velké příležitosti k inovacím a zavádění nových služeb.

Ocenění Českých Exportérů zná vítěze: Finalisté šíří dobré jméno Česka ve světě

„Igluu představilo projekt, který má potenciál nejen změnit český realitní trh, ale i stát se vzorem pro další země v Evropě. Jako prezident CEPI (největšího sdružení všech evropských realitních profesních asociací) mohu potvrdit, že spolupráce s Igluu přináší inovace, které jsme zde potřebovali už dlouhá léta,“ vysvětluje spolupráci s Igluu generální sekretář ARK Jan Borůvka.

„Česko je poměrně dobře digitalizované – státní správa, katastr nemovitostí, digitální identita, podpisy nebo banky jsou příkladem důležitých pilířů umožňujících digitalizaci služeb v našem odvětví. Další kroky budou spočívat v propojení všech těchto prvků, čímž dojde k významnému zefektivnění,“ komentuje úroveň digitalizace v Česku Mucha.

Igluu se stává evropským lídrem v oblasti digitální transformace realitních služeb. Tento společný projekt americké technologické skupiny a ČSOB, vychází z know-how získaného na realitních trzích v USA a Kanadě.

Igluu jako Exportní hrdina 2023

Podpora kvality a služeb zaměřených na klienta

Igluu si klade za cíl nejen zlepšit kvalitu realitních služeb, ale také poskytnout nástroje pro kupující, kteří dosud často realizovali transakce bez profesionálního zastoupení. Platforma také usnadňuje identifikaci a financování nemovitostí prostřednictvím integrace s bankovními a finančními službami, včetně připravované digitální hypotéky s ČSOB Hypoteční bankou, patřící mezi lídry v oblasti digitalizace se silnou vizí.

„Naše vize byla vždy jasná – přinést na český trh pokročilé technologie a inovativní přístupy, které zlepší způsob, jakým lidé kupují, prodávají a pronajímají nemovitosti. Dnes můžeme s pokorou říci, že jsme na nejlepší cestě k dosažení tohoto cíle,“ komentuje Martin Mucha.

Redakčně upravená tisková zpráva Igluu

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme