Startupy v Singapuru mají podporu investorů i vlády

Silicon Valley východu, jen o něco dostupnější. To je Singapur, v němž sídlí i inovační ekosystém center Found8. Jeho spoluzakladatelka Grace Sai přijela v listopadu na startupovou roadshow CzechInvestu po českých městech. „Singapur má nejlepší dostupnost venture kapitálu v Asii,“ říká Grace Sai.

V případě, že mám startup a uvažuji o expanzi do zahraničí… proč bych se měla rozhodnout právě pro Singapur?
Myslím, že české startupy by měly o Singapuru a celé jihovýchodní Asii uvažovat ze tří důvodů. Prvním z nich je, že v etablovaných inovačních hotspotech, ať už v Silicon Valley, New Yorku nebo jinde, je v současnosti prostředí příliš konkurenční na to, aby se v nich nový evropský startup dokázal zorientovat. Singapur sice představuje ekosystém na vzestupu s největší dostupností venture kapitálu v celé Asii kromě Číny, ale stále je přátelskou vesnicí, komunitou, kde se všichni vzájemně znají a kde dostupné finance jednoznačně převažují nad počtem nápadů. Pokud jste tedy dobrý podnikatel s dobrým nápadem, získat peníze je podstatně jednodušší a čelíte menší konkurenci.

Spolupracujeme s vládou a jsme schopni zařídit podnikatelská víza, připomněla na setkání s českými startupy paní Grace Sai.
Spolupracujeme s vládou a jsme schopni zařídit podnikatelská víza, připomněla na setkání s českými startupy Grace Sai. | CzechInvest

Jaké jsou ty další důvody?
Tím druhým je, že se Singapur nachází na půl cesty mezi USA, Indií a Čínou. Pokud tedy chcete, aby se vaše společnost profilovala jako globální od samého začátku, je Singapur vynikající místo, kde se usadit. Díky tomu, že jde o westernizovanou, ale zároveň asijskou zemi, získáte zajímavou perspektivu a můžete cílit jak na čínský, tak americký trh. Třetí důvod je podle mě to, jak hladový ekosystém celá jihovýchodní Asie představuje. Za posledních šest let odtamtud vzešlo šestnáct technologických jednorožců a zájem o podporu úspěšných příběhů je skutečně velký. Díky tomu jsou všichni mnohem štědřejší a otevření příležitostem. To je pro vás jako startup velká výhoda. Vždy je klíčové to, koho znáte a kdo vám pomůže.

Pro začínající společnosti máte v Česku méně než deset venture kapitálových fondů. To je opravdu málo.

Dává vám tedy smysl, aby české startupy hledaly investice spíše v Singapuru než v České republice? 
Za dobu mé návštěvy jsem vyrozuměla, že pro začínající společnosti máte v Česku méně než deset venture kapitálových fondů. To je opravdu málo. Určitě je na místě nejdříve prozkoumat možnosti v České republice, ale ve chvíli, kdy zjistíte, že ocenění je příliš nízké nebo nabízená investice není strategicky výhodná, dává smysl se poohlédnout jinde. Jako český podnikatel nejste omezen zdroji ve své zemi. Ano, začněte doma, ale pokud je to potřeba, rychle se poohlédněte i ve zbytku světa.

Podle žebříčku Doing Business je ostrov Singapur druhou nejlepší zemí pro podnikání na světě.
Podle žebříčku Doing Business je ostrov Singapur druhou nejlepší zemí pro podnikání na světě.

V Singapuru je venture kapitálové prostředí ve srovnání s českým velmi rozvinuté. Co tedy může českým startupům nabídnout? Pokud někdo přijede do Singapuru hledat investice, co může očekávat?
Pokud projdete skrze CzechInvest, potažmo Found8 jakožto jeho partnera, jsme vám schopni otevřít dveře. Vzhledem k tomu, o jak efektivní ekonomiku se jedná, se můžete bez problému už během prvního týdne setkat se zástupci dvaceti venture kapitálových fondů. Například Found8 provozuje dva takové fondy a šest coworkingových center v Singapuru a Malajsii. Efektivita je klíčová, obzvlášť v případě startupů, pro které je největším nepřítelem čas. V Singapuru je venture kapitálové prostředí rozvinuté. Jde o profesionální investory, již vám kromě peněz nabídnou také další podporu. Umějí pracovat s patenty, mají zkušenosti s podporou technologických jednorožců, kteří mají aktuálně hodnotu půl miliardy dolarů. Jako začínající podnikatel určitě oceníte přátelského, aktivního investora, který vás vhodně nasměruje a povede.

Zmínila jste profesionální investory. Myslíte, že je nezbytné mít místního partnera, který má v Singapuru vybudovanou svou pozici a může vám otvírat dveře?
Jednoznačně.

Dá se to ale zvládnout i na vlastní pěst?
Nepochybuji, že kreativní a chytrý podnikatel toho zvládne spoustu i sám. Vytváří kus budoucnosti, který zatím neexistuje. Závodí ale s časem, má omezený prostor a prostředky. Pokud se může opřít o pomoc více lidí, 
z bodu A do bodu B se dostane rychleji.

A jak vypadá pomoc, kterou českým startupům nabízí Found8?
Centrum Found8 už pomohlo vyrůst více než tisícovce společností. Disponujeme sítí více než devadesáti mentorů, spolupracujeme s více než sto korporacemi, ať v pozici partnerů, investorů či zákazníků. K tomu máme dva vlastní venture kapitálové fondy. Spolupracujeme také s vládou, jsme tedy schopni zahraničním podnikatelům zařídit podnikatelská víza, aby mohli v Singapuru žít, pracovat a fundraisovat. Fungujeme opravdu jako ekosystém, neutrální zprostředkovatel, který spolupracuje se všemi zúčastněnými stranami. Pokud jako podnikatel v Singapuru spolupracujete s akcelerátorem CzechInvestu a Found8, zajistíte si v řádu několika týdnů přístup ke spoustě zajímavých lidí: mentorů, investorů, korporátních partnerů a vládě. K tomu získáte na míru vypracovaný plán pro proniknutí do jihovýchodní Asie.

Centrum Found8 už pomohlo vyrůst více než tisícovce společností. Disponujeme sítí více než devadesáti mentorů, spolupracujeme s více než sto korporacemi, ať v pozici partnerů, investorů či zákazníků.

Jaký typ startupů, z hlediska oboru, fáze vývoje nebo třeba velikosti, se do singapurského prostředí nejvíce hodí?
Singapur je v současnosti skvělé místo pro jakýkoli typ startupů. Nejvíce jsou zastoupeny finanční technologie, realitní technologie, elektronické obchodování, ale také pokročilé technologie. Cokoli souvisí s umělou inteligencí a strojovým učením má momentálně velkou podporu ze strany vlády i investorů. Máme skvělé univerzity, které patří mezi nejlepší dvacítku na světě. Nabízejí výzkum na vysoké úrovni a talentované absolventy v oblastech technologií životního prostředí, strojního inženýrství, biomedicínských technologií, vesmírných a leteckých technologií a robotiky. Myslím, že Singapur je vynikající pro jakéhokoli podnikatele a není sektorově vyhraněný.

Co byste vzkázala českým startupistům, kteří uvažují o expanzi do zahraničí?
Myslím, že máte větší potenciál a šanci uspět, než si myslíte. Doporučila bych, abyste byli ambiciózní, nebáli se vykročit do světa a byli hrdí na to, že jste podnikatelé z České republiky. Globální byznys klidně budujte odsud, nejste o nic horší než podnikatelé ze Spojených států nebo Singapuru.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Karolína Krámková, Sabina Šrámková, Jana Kohoutová, CzechInvest.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Singapur
• Oblasti podnikání: Obchod | Služby

Doporučujeme