Video + podcast

Strach a lítost – pozor na dvě nejčastější brzdy firemních a osobních změn

Jan Hanuš je bývalým ředitelem firem Kostelecké uzeniny, Telenor Hungary nebo Mall CZ. Sbíral úspěchy v barvách PPF, ale i nesrovnatelně menších podnicích, ve kterých dokázal úspěšně uvést do praxe tak obtížně představitelné věci, jako třeba digitalizaci v tradičně offlinovém topenářství. Dnes pracuje jako kouč a mentor.

Následující článek shrnuje několik nadčasových zásad, kterých se Jan Hanuš drží a které mu pomohly k jeho dosavadním pracovním i osobním úspěchům.

Mentor a kouč Jan Hanuš

Před změnami neutíkejte, protože jim stejně neutečete

Vidíte příležitost? Chcete ji využít k osobnímu nebo firemnímu růstu? Rozhodněte se, že potřebné změny k získání těch příležitostí opravdu chcete realizovat. Rozhodněte se a už před nimi neutíkejte.

Dvě nejčastější brzdy jakýchkoli změn jsou strach a lítost. Strach z nejistoty: Nevím, co se stane, až udělám další krok, protože je to krok do neznáma. A vedle toho lítost opustit dosavadní návyky, zvyklosti nebo lidi. To jsou dva největší bloky, které lidem brání se nějak rozhoupat.

Jaké je řešení? Dělejte malé kroky. Když občas něco malého nevyjde, nevezme vám to zbytečně moc odvahy. O to víc odhodlání ale získáte, když za sebou průběžně uvidíte sadu drobných úspěchů. Jan Hanuš pro osobní motivaci dokonce používá metodiku vizualizace místnosti, ve které si na pomyslné poličky vystavuje různé poháry nebo diplomy, symbolizující jeho úspěchy.

Aktivní život by měl být procesem průběžných změn. Díky tomu si na změny zvyknete. Malé a pravidelné změny vám navíc pomůžou předcházet zbytečným velkým změnám a zemětřesením.

Soustavné sebevzdělávání – klíč k úspěchu podnikatele

Nejlepší radikální změna je totiž ta, ke které nikdy nedojde, protože není nutná. Proč? Když se totiž neustále vyvíjíte, udržujete se trvale adaptabilní. Děláte kontinuální změny, dáváte si průběžné malé cíle a měníte se průběžně. Radost z postupného pokroku vás zároveň nabíjí. Kdo začne stagnovat,
možná se jednoho dne dočká nečekaného zemětřesení.

Hanuš: Musíte zlomit rezistenci na změny

Zavedené algoritmy a rutiny je těžké zbourat. Když přijdou změny, najednou se ze všech stran hrnou připomínky, že to určitě nebude fungovat, že to takhle nikdo nikdy nedělal, že je teď všude chaos a tak dále. Takové hlasy přicházejí s každou větší změnou. Kdo je nepřeková, vrací se ke stagnaci. Když
se přes ně ale přenesete, máte nakročeno k úspěchu.

Zkoušejte, jak dělat věci jinak. Často může být zajímavé znát pohled někoho, kdo působí nebo působil mimo váš obor nebo má jiné socio-kulturní zázemí. Může vám pomoct najít zcela nový pohled. Nikdy taky nepodceňujte zdravý selský rozum. I zdánlivě nenápadný člověk může přijít s přímočarým a logickým řešením.

Jak na to?

  • Buďte adaptabilní, změny dělejte průběžně.
  • Zkoušejte věci dělat jinak.
  • Prioritizace znamená vyházet balast.
  • Všechno nelze naplánovat. Nebuďte překvapení.
  • Buďte vděční za úspěchy i neúspěchy.

Priority si stanovíte tím, že vyházíte balast

Prioritizace není o tom, co máte dělat jako první. Prioritizace je o tom, co nebudete nedělat vůbec, říká Jan Hanuš.

Buď proto, že je to špatné, nebo je to zbytečné. Když se zbavíte zbytečností a přežitků, co vám zůstane, to jsou vaše priority. Soustřeďte se přitom na fundamenty.

Zároveň platí, že všechno nejde úplně naplánovat. Se změnami vždycky přijde i nečekaný chaos, nějaká nečekaná vlna. Pokud ale máte správně nastavené priority, nesmete vás. Plánujte nejen výkon, ale zodpovědně plánujte i zdroje, aby vám nedošly peníze.

Udržujte si vnitřní klid a radost, že vás nesmetla nečekaná vlna

Nenechte se ovládnout dynamikou prostředí, ať už je jakkoli hektické. Pomůže vám, když si od svého života udržíte určitý emoční odstup a dokážete se průběžně zkoumat z nadhledu. Buďte vděční za sebemenší úspěchy, protože vám pomáhají udržet pozitivní základnu. Zároveň ale buďte vděční i za
těžké zkušenosti a okamžiky. To lepší přichází se zdoláváním zkoušek. Zvyšují odolnost. Jan Hanuš v té souvislosti hovoří o své „kontinuální radosti ze sebepřekonávání“.

Jeho dynamické a praktické vyprávění najdete v samostatném videu.

Zdeněk Bauer

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme