Studenti testovali průmyslový 3D tisk na vlastních projektech

Tři vítězné projekty studentské soutěže o návrhy projektů pro velkoformátový 3D tisk, kterou uspořádala Západočeská univerzita v Plzni (ZČU), jsou na světě.

Porota vyhodnotila jako nejlepší balanční desku pro zdravé protažení svalů při práci nebo studiu, modulární závěsnou knihovnu a houpací sedátko pro dospělé nazvané Worms. Objekty se postupně realizují, balanční deska již slouží v praxi.

Tablo vizualizací | ZČU v Plzni

Soutěž uspořádala ZČU v Plzni ve spolupráci s českou strojírenskou firmou TGS. V dubnu ji vyhlásila Fakulta designu a umění, konkrétně ateliér zaměřený na průmyslový design. Dvacet studentů navrhlo předmět či objekt, který měl být vyrobený technologií LFAM, tedy velkoformátovým 3D tiskem.

Každý ze studentů měl krátký čas na prezentaci svého nápadu odborné porotě. Začátkem května vybrala porota tři nejlepší, vítězné nápady, které postoupily do fáze realizace, tedy tisku na velkoformátové 3D tiskárně CEAD ve firmě TGS. Studenti dostali k dispozici kromě technologie a kapacit firmy také materiál.

Vítěznými projekty se staly prostorová knihovna, balanční deska a houpací koník pro dospělé.

Unikátní zlínská obuv z 3D tiskárny sklízí úspěchy i za hranicemi Česka

„Spolupráce s firmou TGS je pro fakultu přínosem. Studenti si mohli zkusit pracovat s technologií velkoformátového tisku v praxi, vidět a projít si jeho fáze. Myslím si, že všem to přineslo cennou zkušenost a studentům kromě nových znalostí i možnost networkingu a nahlédnutí do běhu firmy přinášející inovace na trh. Vážím si toho, že se TGS takto aktivně podílí na technickém vzdělávání mladých lidí,” uvádí Mgr. art. Jan Korabečný, vedoucí ateliéru Průmyslového designu na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

A doplňuje: „Spolupráce probíhala formou soutěže, kdy studenti dostali limitované množství materiálu pro 3D tisk a samotnou technologii tisku. V návrzích se objevovala témata nábytku či solitérních svítidel. Nakonec jsme vybrali balanční a kinetické objekty, protože jsem chtěli zkusit, jak budou fungovat. A balanční deska funguje skvěle!”

Účastníci studentské soutěže o návrhy projektů pro velkoformátový 3D tisk | ZČU v Plzni

„Po celou dobu procesu jsme já i náš atelier měli k dispozici vedení profesionálního týmu společnosti TGS. Naučil jsem se hodně o technologii velkoplošného 3D tisku a užil jsem si proces navrhování nového druhu balanční desky. Takovéto spolupráce by se měly podporovat, protože často přinášejí nový, praktický pohled na proces navrhování,” doplňuje student Tomer Neumann, autor vítězného návrhu balanční desky.

Studenti dostali příležitost v praxi vidět celou produkci svého návrhu – od kreativy, prezentace před porotou, následné předání projektu konstruktérům, po tisk a obrábění finálního výrobku.

„Spolupráci se studenty bych vystihla třemi slovy: neotřelé nápady, zábava, zapálení pro věc. Celý projekt mě osobně nesmírně bavil, tím spíš kreativita a jiný úhel pohledu studentů na velkoformátový 3D tisk. S jedním ze studentů pracujeme na dalším miniprojektu,” doplnila Michaela Duchková, manažerka 3D tisku ve společnosti TGS.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Design | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme