Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města a obce

Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné využívání dronů v zemědělství a projekt Včelí farma.

Univerzita mezi výherce rozdělila na podporu projektů celkem 150 000 korun. Vítěz prvního místa získal 60 000 korun, vítěz druhého 40 000 korun a dva vítězné týmy dělící se o třetí místo získaly každý 25 000 korun.

Ilustrační fotografie

„Projekt už máme rozběhnutý a aktuálně oslavujeme prvního zákazníka. Rádi bychom naše řešení škálovali, na což náš tým potřebuje podporu, za kterou jsme velmi rádi. Výhru reinvestujeme nazpět do firmy a využijeme k tomu, aby se tým rozrostl,“ uvedl Andrej Gono, vítěz soutěže a doktorand studující na Provozně ekonomické fakultě.

Druhé místo vybojoval Jan Karásek z Provozně ekonomické fakulty. Jeho projekt se zaměřuje na agregování pozemků, v nichž spolu s týmem hledá skrytá rizika a výhody. „První motivací pro přihlášení do soutěže bylo posbírání další zpětné vazby, což se hodí pro další rozvinutí produktu. Druhou částí motivace byla finanční výhra, která nám pomůže poskytnout čas, který teď potřebujeme pro vytvoření našeho minimálního produktu,“ přiblížil Karásek.

O třetí místo se dělí dva týmově projekty. První z nich získal tým Petra Skláře z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií a Michala Šebesty z Agronomické fakulty. Zaměřuje se na využívání dronů v zemědělství. „Jde o mapování pozemků a následně pomocí softwaru vytváření předpisových map. Znamená to odstranění technologické bariéry mezi dronem a zemědělcem. Chceme se zaměřovat především na menší zemědělce, a pomoci tak implementovat zemědělství 4.0 i pro ty, kteří si technologie nemůžou dovolit nebo se tomu nemají čas věnovat,“ popsal Michal Šebesta. Finance dvojice výherců využije k technickému zajištění projektu.

Ilustrační fotografie

Dalším týmem, který obsadil třetí místo, je dvojice Jakub Jakeš z Agronomické fakulty a Michaela Bařinová z Provozně ekonomické fakulty. Přihlásili se s projektem Včelí farma, který se zaměřuje jak na výrobu včelích produktů, tak i na rekreaci a ubytování. „Chceme lidi poučit, že hmyz je v naší zemi důležitý a jelikož neustále ubývá, musíme se snažit o jeho záchranu. Vzhledem k tomu, že já jsem z Vysočiny a kolegyně je z Moravy, vidíme mezi těmito dvěma oblastmi v přírodě rozdíl. Chceme na Moravě docílit oživení přírody, aby tu tolik nebyly monokulturní bloky,“ uvedl Jakeš. Vyhrané peníze chtějí investovat do technologie pro zpracování medu.

Kosmetika od mužů pro ženy vynesla Lobey na jižní Moravě „na bedny“

„Některé z návrhů byly promyšlené už hodně do hloubky, jiné byly teprve na začátku. Všechny nápady nicméně mají obrovský potenciál a dají se rozhodně dál rozvíjet,“ shrnula porotkyně Pavlína Adam. Odbornou porotu tvořila za MENDELU Monika Štěpánová, Pavlína Adam a Lucie Synková z Referátu transferu technologií. Z odborníků z praxe porotu doplnil Libor Hoření, který působí v Jihomoravském inovačním centru jako mentor studentských startupů a David Krobot ze značky přírodní kosmetiky Lobey.

Do soutěže MENDELU Boost se přihlásilo celkem 36 projektů, z toho 34 postoupilo do prvního kola. Úspěšní řešitelé prvního kola se mohou na podzim přihlásit do pokračování soutěže, kde se mohou utkat o 220 000 korun.

• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme