Studie: Klimatické změny stojí firmy miliardy dolarů ročně

Klimatické změny se citelně propisují do nákladů firem. Podle studie Světového ekonomického fóra náklady na extrémní jevy počasí, ke kterým došlo během dvou let (2019-2020) mimo jiné v důsledku klimatických změn, dosáhly celosvětově 16 milionů dolarů za hodinu.

Jen v USA bylo loni potvrzeno 28 velkých povětrnostních nebo klimatických katastrof, přičemž každá měla ztráty přesahující miliardu dolarů. A takového řádění živlů v posledních letech přibývá.

Ilustrační fotografie

Slepá místa v dodavatelských řetězcích

„Sílící hrozby klimatických změn se uprostřed politických debat začaly citelně propisovat do skutečných nákladů firem,“ upozorňuje Kateřina Klosová, obchodní ředitelka společnosti Dun & Bradstreet.

Klimatické změny vytvářejí například slepá místa v dodavatelských řetězcích, která nebyla předvídána a do budoucnosti budou představovat vážné výzvy pro obnovu a kontinuitu podnikání.

„Může se jednat o mnoho scénářů – vlna veder ochromí továrnu vašeho dodavatele a vaše regály zůstanou prázdné. Nebo zásilka životně důležitých dílů pro vaši výrobní linku uvízne v přístavu zpustošeném hurikánem,“ vysvětluje Kateřina Klosová.

CoolRegion. Data jako efektivní nástroj, jak čelit následkům klimatických změn na jihu Moravy

Přístavy, brány světového obchodu, jsou obzvláště zranitelné –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a kvůli extrémnímu počasí ročně ztrácejí asi 100 miliard dolarů.

Jaké jsou faktory klimatického rizika?

Rizika klimatických změn lze rozdělit do dvou kategorií: fyzická rizika a rizika přechodu. Rizika vyplývající ze samotných klimatických jevů, mohou být buď akutní (způsobená událostí, jako je povodeň, bouře nebo požár) nebo chronická (vyplývající z dlouhodobějších změn klimatu, například nárůstu teplot či změně rozložení srážek).

Bez ohledu na to, jestli je riziko akutní nebo chronické, má trvalý dopad a představuje hrozbu pro globální dodavatelský řetězec.

Naproti tomu rizika přechodu jsou podle Dun & Bradstreet ta, která vznikají, když ekonomiky přecházejí od energie založenou na uhlíku na čistou energii.

Adapterra Awards 2024: Hlasujte pro nejlepší projekty v adaptacích na změnu klimatu

„Podniky a vlády by měly přizpůsobit svá každodenní rozhodnutí měnícímu se klimatu. Firmy potřebují přetvořit svou výrobu z uhlíkově náročných na bezuhlíkové metody. Silný a stabilní hospodářský růst je spojen se zvládáním a zmírňováním fyzických i přechodných rizik změny klimatu a předcházením katastrofickým bodům zvratu,“ tvrdí Kateřina Klosová.

Kolik škod má na svědomí změna klimatu. Dá se to vyčíslit?

Reálné škody způsobené fyzickými klimatickými riziky nejsou jen mýtem a dají se podle Dun & Bradstreet relativně přesně vyčíslit. Stoupající moře a extrémní počasí ochromují přístavy, což stojí 7,5 miliardy dolarů ročně.

V roce 2021 tajfun Hagibis, který zasáhl Japonsko, Rusko a Aljašku, způsobil ztráty ve výši 17 miliard dolarů. V roce 2023 stály přírodní katastrofy Čínu 10 miliard dolarů.

Klima mění španělský olivový byznys

Díky údajům o fyzických klimatických rizicích máte lepší přehled o pravděpodobnosti, že se vaši dodavatelé setkají s potenciálními katastrofami, a o jejich šancích odolat těm budoucím, které mohou udeřit.

Účet za přírodní katastrofy v USA v letech 2018 až 2022 dosáhl téměř 600 miliard dolarů. Například v roce 2021 zachvátila Zimní bouře Uri stát Texas, který utrpěl pojistné ztráty přes 10 miliard dolarů. Tato událost ochromila továrnu společnosti Samsung v Austinu v Texasu, která tratila 268 milionů dolarů. Jen v roce 2022 zasáhlo USA 18 samostatných povětrnostních a klimatických katastrof, z nichž každá stála nejméně jednu miliardu dolarů.

Redakčně upravená tisková zpráva Dun & Bradstreet

• Teritorium: Zahraničí

Doporučujeme