Taiwania Capital hledá zajímavé české startupy s inovativními technologiemi

Tchajwanská investiční společnost Taiwania Capital zainvestovala již dva české startupy a hledá další.

Taiwania Capital je přední tchajwanská společnost investující do rizikového kapitálu, kterou podporuje tchajwanský veřejný i soukromý sektor. Založena byla v roce 2017 s podporou od tchajwanské vlády a soukromých podniků. Využívá přitom odborných znalostí tchajwanského výzkumu a podnikání k identifikaci a investování do inovativních technologií zítřka. Slouží zároveň jako globální spojka mezi inovativními startupy a inovačním ekosystémem na Tchajwanu, čímž podporuje ekonomický růst, zrovna tak jako mezinárodní spolupráci v oblasti technologií.  

Ilustrační fotografie

V současné době spravuje celkem šest fondů s celkovým objemem aktiv ve výši 865 milionů USD. Fond CEE, který aktivně hledá nadějné startupy ze střední a východní Evropy včetně Česka, pak má na investice připraveno 200 mil. USD.

„Česká republika je pro nás jedním z třech klíčových trhů a díky rozvinutosti technologického ekosystému tu vidíme obrovský potenciál na investice do rostoucích startupů, které mají zájem škálovat na globálních trzích “ říká Tomáš Vanco, zástupce Taiwania Capital v Praze.

V současné době Taiwania Capital zainvestovala již dva české startupy a hledá další. Na konci roku 2023 americko-česká společnost Vrgineers, která se zaměřuje na trénink pilotů pomocí VR headsetů, nebo dokonce celých leteckých simulátorů, oznámila investici série A ve výši 6 mil. USD. Ta má za cíl urychlit celkový růst společnosti právě pomocí této zahraniční investici.

Měsíce čekání na rehabilitaci? Virtuální realita je výrazně zkrátí a pomůže i s operací mozku

Druhou investicí, oznámenou na začátku roku 2024, je investice do globální cestovní platformy Daytrip, která uzavřela s Taiwania Capital a co-investoři investici v series B v hodnotě 10 milionů USD. Daytrip nabízí svobodné cestování a díky plánování cest přes aplikaci je každá cesta jedinečná, flexibilní a dynamická.

„Jsme rádi, že jsou zde aktivní nejen FDI investoři, ale i investoři do českých startupů a inovací. Tchajwanské firmy v ČR zaměstnávají po Německu, Japonsku a USA nejvíce zaměstnanců v ČR a tato dlouhodobá aktivita je nyní doprovázena novými investicemi. Důležité je, že dostávají prostor investice a spolupráce i v oblasti výzkumné a inovační. Zároveň se otevírá příležitost pro české firmy, třeba v rámci plánovaných veletrhů s podporou z ČR i Taiwanu“, říká nový zahraniční zástupce CzechInvestu pro Tchajwan Matouš Kostlivý.

• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme