Takzvaný „UV otisk prstu“ přináší nečekané možnosti nejen kriminalistům

Vědci z Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity v Brně umí rozeznat podle fluorescenčního záznamu na první pohled stejné vzorky potravin či léčiv.

Díky tomu poznají, zda například při výrobě džusu nedošlo ke změně technologického postupu, odhalí pančování vína nebo původ drog. Výsledky jejich výzkumu mohou proto v budoucnu pomoci třeba kriminalistům. Tento nový postup má před sebou široké uplatnění, říká vedoucí laboratoře bioanalýzy a zobrazování Ústavu chemie a biochemie AF MENDELU Lukáš Nejdl.

Vedoucí laboratoře bioanalýzy a zobrazování Ústavu chemie a biochemie AF MENDELU Lukáš Nejdl. | Mendelova univerzita v Brně

Technologie je postavená na jednoduchém principu, kterému se říká spektrální charakteristika vzorku. „Vzorek prosvítíme UV zářením a vyvoláme tak celou řadu zajímavých fotochemických reakcí, které jsou pro daný vzorek specifické a po pár minutách je podle spektrální charakteristiky možné říct, z čeho vznikl. Ať už se jedná třeba o odrůdu vína nebo druh džusu,“ popisuje Nejdl.

Prosvítit je možné prakticky jakýkoliv kapalný vzorek. Může se tedy jednat o biologický vzorek, pesticid, potravinu, klinický vzorek jako je moč, sérum, plazma, krev nebo léčivo včetně drog. „Jednotlivé vzorky testujeme a snažíme se najít uplatnění v praxi. Hledáme také partnery v komerční i veřejné sféře,“ uvedl Nejdl.

Jeho tým je zatím nejdál při testech na vínech, konkrétně analyzuje bílé odrůdy. Stačí kapka běžně prodávaného bílého vína a „UV-otisk-prstu“ identifikovat víno porovnáním s databází. Podle vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU Mojmíra Baroně nová metoda může výrazně pomoci především v oblasti autentifikace vína, identifikace a fingerprintingu.

Pavel Baran a Vladimír Mařík: Pokud se budou škrtat finance na vědu, ti nejlepší nám odejdou

„Obor čelí významným hrozbám v podobě falšování známých značek vín. Tato metoda by mohla jednoduše a levně určit zda jde o deklarované víno či ne. Doposud se žádná jednoduchá a spolehlivá metoda nevyužívá. Současně lze metodu využívat pro kontrolu výrobní kvality v podnicích. Vzorkováním výstupních produktů lze eliminovat odchylky v kvalitě. Hlavní výhodou je jednoduchost, rychlost a cena,“ uvedl Baroň.

Vědci rozjíždí také spolupráci s Policejním prezídiem, jehož nový odbor se snaží v práci kriminalistů najít nové analytické postupy, které by mohli používat pro denní praxi. „Výhodou je, že přístroj, který kriminalisté potřebují, jde sestavit do malého kufříku. Dá se s ním tedy vyjet do terénu a objíždět třeba festivaly a diskotéky. Pokud tam najdou kriminalisté zakázané látky (drogy), mohou je spárovat (ztotožnit) s konkrétním dealerem,“ uvedl Nejdl.

Lukáš Nejdl | Mendelova univerzita v Brně

Metoda je také vhodná pro odhalování padělků léčiv anebo profilaci návykových látek s cílem odhalit, kdo drogu připravil. Využití v kriminalistice je ale širší. Nejdl zmínil daktyloskopické stopy, které kriminalisté zajišťují už přes století. Nyní by to ale mohli dělat moderněji s digitálním skenerem a celý systém zrychlit.

„Tato metoda může mít velmi zajímavou budoucnost v kriminalistické praxi, kdy bychom byli schopni detekovat různé druhy jedů a určité skupiny drog přímo v terénu. Zajímavou myšlenkou může být její využití v biologickém odvětví,“ uvedl Radim Pernický z Oddělení pro vědu, výzkum a inovace Policejního prezidia Praha.

Za prvotním nápadem vědců z MENDELU stála tak jako u penicilinu náhoda. Když totiž potřebovali pro své pokusy pomerančový džus, všimli si, že se vzorky tohoto nápoje chovají pokaždé jinak – v závislosti na tom, jakou značku džusu zrovna přinesli do laboratoře. Co vypadalo jako komplikace původního pokusu, přineslo nečekanou otázku: co kdyby někdo potřeboval odhalovat rozdíly ve zdánlivě stejných látkách?

Vědci nyní rozšiřují své snažení na materiálovou chemii, konkrétně jde o UV syntézu celé řady zajímavých nanomateriálů. „Reakce vyvolané světlem, které pozorujeme v laboratoři anebo ve stratosféře, by mohly stát za tím, jak vznikl život a jak se nanočástice mohly podílet na formování anebo udržení prvotního metabolismu,“ dodal Nejdl.

Redakčně upravená tisková zpráva Mendelovy univerzity v Brně

• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme