Technologická inkubace: Projekt podpoří startupy z nových oblastí inovací 124 miliony

Agentura CzechInvest spouští další letošní výzvu projektu Technologická inkubace. Příjem žádostí v pořadí už třetí výzvy začíná 17. listopadu a potrvá do 18. prosince 2023. Předpokládaná výše alokace je stanovena na 124 milionů korun.

Čtyři stávající technologické oblasti budou doplněny o další, a tak na podporu mohou dosáhnout i inovační projekty z oblastí biotechnologií, pokročilých materiálů, zdravotnictví nebo bezpečnostních řešení. V těchto dnech Technologická inkubace představila také nový web Technologická inkubace.

Ilustrační fotografie

Inovace jsou klíčem ke konkurenceschopnosti

„Česko disponuje v oblasti inovací značným potenciálem a Technologická inkubace napomáhá k jeho plnému využití. Ve třetí výzvě rozšiřuje projekt poprvé své hranice o další technologické domény, které hrají důležitou roli v ekonomickém rozvoji Česka. Zejména oblasti nabízející zdravotnické a bezpečností řešení jsou v této době pro Česko klíčové, a proto věříme, že zpřístupněním podpory pro další inovativní firmy pomůžeme konkurenceschopnosti naší země,” uvádí Petr Očko, generální ředitel agentury CzechInvest.

V předchozích dvou výzvách mohly o podporu žádat projekty zaměřující se na umělou inteligenci, kreativní průmysly, udržitelnost a energetiku nebo mobilitu.

Třetí výzva se nově rozšiřuje o následující oblasti:

  • Advanced Tech & Materials Hub bude inkubovat startupy z odvětví pokročilých materiálů, výrobních technologií, mikro a nanoelektrotechniky a fotoniky, kvantových technologií a technologií vycházejících z výzkumu jaderné a částicové fyziky.
  • Tech4Life Hub pokrývá startupy zabývající se tématem zachování a ochrany života nebo zvýšení jeho komfortu. Do působnosti hubu spadá také oblast zdravotnictví, biotechnologie nebo bezpečnostní řešení.

Vesmírné technologie, další oblast projektu Technologická inkubace, je nyní na CzechInvestu podporována v rámci inkubátoru ESA BIC Czech Republic Evropské vesmírné agentury, a to již sedmým rokem.

Celoročně se pak startupy mohou hlásit do tzv. preinkubace, která jim dává možnost konzultace projektového záměru před jeho oficiálním předložením.

Má-li startup zájem podat žádost do výzvy, ale ještě není v preinkubaci registrován, může tak učinit prostřednictvím tohoto formuláře. Pokud již startup registrovaný je, stačí, aby kontaktoval svého preinkubačního manažera. Podávání přihlášek probíhá plně elektronicky.

CzechInvest podpoří v druhé výzvě projektu Technologická inkubace 55 startupů

Otevření nových hubů pomáhá startupům z dalších oborů

„Jsme velmi potěšení, že třetí výzvu otevíráme také startupům zaměřeným na další inovativní technologie. Otevřením nových hubů podporujeme prakticky všechny obory, v nichž technologické startupy podnikají. V těchto dnech jsme navíc spustili nový web projektu Technologická inkubace, kde si zájemci i žadatelé mohou snadno najít veškeré potřebné informace,” doplňuje náměstkyně pro technologický rozvoj v agentuře CzechInvest Tereza Kubicová.

Technologická inkubace představuje největší projekt na podporu startupů v Česku a je realizována za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu v programu The Country for the Future. Má ambici nejen poskytnout podnikatelům potřebné finanční zdroje, ale také rozvíjet celý ekosystém startupů vzájemným propojením s regionální inovační infrastrukturou, zavedenými firmami a akademickými institucemi ve všech podporovaných odvětvích.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme