Testbed učí výrobce snižovat spotřebu energií díky přesnému měření

Přesná evidence spotřeby energií, její vizualizace i následná kontrola. To jsou témata dalšího z řady Testbed Open Day, které pravidelně pořádá společnost INTEMAC. Dceřiná společnost Jihomoravského inovačního centra (JIC) chce umožnit firmám seznámit se s nejmodernějšími trendy v rámci Průmyslu 4.0.

Zářijovou událost ke spotřebě a nakládáním s energiemi následuje říjnové setkání nad tématem umělé inteligence (AI) a jejího využití v průmyslu a výrobě.

Ilustrační obrázek. Foto: INTEMAC

Jak do procesu zapojit AI?

„Rádi bychom zástupcům výrobních firem ukázali nejmodernější způsoby optimalizace spotřeby energií. Chceme jim předvést, jak je důležité vše měřit, jaké jsou možnosti měření a jak následně s naměřenými daty pracovat,“ vysvětluje Jiří Tomíček, ředitel společnosti INTEMAC.

Kromě toho, jak zvládnout úspory energií, by se měli návštěvníci akce dozvědět o tom, jak správně energie využívat, monitorovat a jak do celého procesu zapojit umělou inteligenci.

Jiří Tomíček (INTEMAC): Bez automatizace nemáme šanci, zlaté české ručičky nás už nezachrání

„A nejde jen o elektřinu a teplo, ale například i o práci se stlačeným vzduchem a podobně. Zkrátka dozvědí se, jak komplexně pracovat se všemi energetickými zdroji ve výrobě,“ upřesňuje Jiří Tomíček.

Akce společnosti patřící pod Jihomoravské inovační centrum lákají každoročně více a více návštěvníků. „Otázky modernizace a digitalizace vzbuzují čím dál více pozornosti. Vidíme, že zájem o naše akce roste mezi firmami napříč obory,“ popisuje Tomíček s tím, že tyto události jsou vítaným doplňkem průběžně poskytovaných služeb ze strany INTEMAC.

Testování technologií je pro MSP zdarma

„U nás si firmy mohou otestovat technologie před tím, než se je rozhodnou nakoupit. A to v případě malých a středních firem úplně zdarma,“ dodává. Podzimní akce tak mají pomoci firmám udržet konkurenceschopnost a posílit udržitelnost jejich výroby.

Mezi aktuálně řešená témata patří například ESG reporting. Povinnost dodávat ESG reporty (to jak se firma chová v oblasti životního prostředí, v sociální oblasti a správě řízení) budou mít dle nařízení EU velké firmy a jejich subdodavatelé již od příštího roku. Středních a malých firem se to bude týkat až v roce 2027. Zájemci o účast na těchto akcích se mohou registrovat na webu společnosti INTEMAC.

Redakčně upravená tisková zpráva JIC

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme