Zdroj: CzechTrade

Thajsko chce navýšit investice do čipů

Thajská Rada pro investice (Board of Investment, BOI) je připravena navýšit investice do počítačových čipů, aby se v Thajsku ještě více podpořil rozvíjející se průmysl elektrovozů.

Tato iniciativa je v souladu se státní strategií na vytvoření státního semikonduktorového výboru. S posilující domácí výrobou elektrických vozidel, navíc podpořenou zahraničními investicemi, nabývá klíčového významu rozvoj přidružených průmyslů.

Ilustrační fotografie

Jak uvedl Narit Therdsteerasukdi, generální tajemník BOI: „Je nezbytné podporovat investice do polovodičů, chytré elektroniky a desek plošných spojů.“ Rozhodnutí následuje krátce po schválení návrhu vytvořit speciální výbor a zlepšit kvalifikaci zaměstnanců v polovodičovém průmyslu. 

Ministr financí Pichai zdůraznil, že Thajsko pokulhává v oblasti kvalifikovaných pracovníků v polovodičovém průmyslu a poukázal na nutnost, aby se zapojil také soukromý sektor při řešení nedostatečné domácí výroby polovodičů. Vláda plánuje posílat thajské zaměstnance na školení na Tchaj-wan, který vévodí ve výrobě polovodičů. Vedle rozvoje lidských zdrojů bude BOI usilovat o přilákání zahraničních investorů.

ExportMag.cz: Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Narit Therdsteerasukdi podepsal memorandum o porozumění s HSBC Thailand s cílem posílit propagaci přímých zahraničních investic a zároveň zajistit, aby se Thajsko stalo atraktivním investičním centrem v rámci ASEAN. „Díky mezinárodní síťové konektivitě HSBC může společnost pomoci propojit Thajsko s dalšími mezinárodními firmami,“ uvedl Therdsteerasukdi. 

BOI plánuje na konci června uspořádat investiční roadshow v japonské Ósace a v červenci navštívit Střední východ. Akce mají povzbudit podnikatele k investování do průmyslů S-Curve, mezi něž patří nová generace automobilů a chytrá elektronika.

Podání žádostí o investice do BOI vzrostlo meziročně o 94 % v prvním čtvrtletí tohoto roku. Podáno je 724 návrhů na různé projekty. Hodnota investic dosáhla 228 miliard bahtů (6,2 miliardy dolarů), což představuje meziroční nárůst o 31 %.

Zpracovala zahraniční kancelář CzechTrade Thajsko
Zdroj: Board of Investment of Thailand

• Teritorium: Asie | Thajsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme