Trendy ovlivňující potravinový systém ve Velké Británii

Nadace Food Foundation vydala pravidelnou zprávu, která se zabývá trendy ovlivňujícími potravinový systém ve Velké Británii, a doporučuje opatření, která by měla být přijata na vládní úrovni, aby byly zdravé a udržitelné potraviny dostupné.

Zpráva také upozorňuje na to, že většina potravin, které jsou snadno dostupné a prodávané, poškozuje zdraví a má negativní dopad na životní prostředí. Zpráva dále analyzuje reklamu a marketing na různé druhy potravin a uvádí opatření, která by bylo potřeba přijmout ke zlepšení situace.

Ilustrační fotografie

Klíčová zjištění výroční zprávy Broken Plate 2025:

  • Zdravější potraviny jsou v přepočtu na kalorie více než dvakrát dražší než méně zdravé potraviny a jsou méně dostupné.
  • Pětina obyvatel Velké Británie s nejnižšími příjmy by musela utratit 45 % svého disponibilního příjmu na zdravou stravu, kterou doporučuje vláda. U rodin s dětmi je to dokonce 70 % disponibilních příjmů. V posledních dvou letech se navíc dále zvýšil cenový rozdíl mezi zdravými a nezdravými potravinami. Cena zdravých potravin vzrostla o 21 %, zatímco cena nezdravých potravin o 11 %.
  • Čtvrtina všech prodejen potravin v Anglii jsou prodejny s rychlým občerstvením. Tento podíl je vyšší v nejchudších oblastech, kde je to téměř jedna třetina.
Autor: Paul Wilkins, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně.
Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj
• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: HORECA | Maloobchod | Obchod | Potravinářský průmysl

Doporučujeme