Trendy v konzumaci piva v Mexiku

Konzumace piva v Mexiku nahradila v 19. století z pokynu tehdejších úřadů tradiční konzumaci nápoje Pulque, který se vyráběl z fermentované šťávy z agáve a agávových lihovin.

Tehdejší prezident Porfirio Díaz tehdy považoval nápoj za nemoderní a současně způsobující alkoholismus. Dnes je pivo nejkonzumovanějším alkoholickým nápojem v zemi s průměrnou spotřebou 72 litrů na osobu za rok, s kontinuálním vývojem v posledních letech (podobnou spotřebu vykazuje i USA).

Ilustrační fotografie

Kukuřice, původní obilovina a základní výživový zdroj země, se často používá při výrobě mexických piv. V národní chuti dominují místně vařená piva plzeňského typu, která se pijí dobře vychlazená.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

Produkce mexického piva je asi 10,5 miliardy litrů ročně. Dva hlavní pivovary v zemi, Modelo a Cauhetemoc Moctezuma, distribuují po celé zemi a vyvážejí mezinárodně uznávané značky, jako jsou Corona a Modelo especial. Modelo especial je již několik let nejoblíbenějším a nejprodávanějším pivem v sousedních USA. Vývoz piva dosáhl v roce 2022 více než 5,7 miliardy dolarů, čímž získal první místo v mexickém vývozu agropotravinářských produktů.

Řada nováčků na trhu s řemeslným pivem využívá blízkosti Kalifornie k tomu, aby nabídla nové receptury (např. s tradiční modrou kukuřicí nebo aromatickým chmelem typu IPA). Tyto alternativy postupně pronikají do domácí spotřeby, do nabídky pro turisty i pro export. Stejně tak roste i spotřeba a obliba dovážených piv.

Autor: Paul Richard, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Mexico City. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme