Turecko chce zdvojnásobit vzájemný obchod s Českou republikou

Turci chtějí letos zvýšit vzájemný obchod s Českem na rekordních 10 miliard dolarů. Roste také zájem českých turistů, kterých v minulé sezoně vyrazilo do tureckých destinací víc než 380 tisíc.

Až na 10 miliard dolarů chce Turecko v letošním roce navýšit objem vzájemného obchodu s Českou republikou. Sdělil to turecký ministr zahraničí Hakan Fidan po jednání se svým českých protějškem Janem Lipavským, který tento týden navštívil Ankaru.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský se setkal se svým protějškem Hakanem Fidanem při příležitosti výročí sta let vzájemných diplomatických vztahů obou zemí.

V současnosti převyšuje vzájemný obchod mezi oběma zeměmi 5 miliard amerických dolarů (to je v přepočtu zhruba 116,5 miliard korun). Turecko je tak pro Česko jedním z nejvýznamnějších obchodních a investičních hráčů. „Za posledních osm let se česko-turecký obchod téměř zdvojnásobil,“ uvedl český ministr zahraničních věcí.

Růst obchodní výměny v posledních letech souvisí zejména s propadem turecké liry a následným posílením tureckého exportu. Do Česko Turci vyvážejí především automobily, díly a příslušenství pro automobily, nábytek a hliník.

Turecko masivně investuje do obnovitelných zdrojů energie

Stejně tak posílila i spolupráce v oblasti cestovního ruchu. V posledních letech se Turecko stalo pro Čechy jedním z nejoblíbenějších cílů. „Loni Tureckou republiku navštívilo více než 380 tisíc českých turistů,“ sdělil Hakan Fidan.

K oblíbeným cílům českých cestovek patří třeba letovisko Antalya. České turisty láká do Turecka vedle slunce nebo památek i to, že díky propadu liry se země stala ze dne na den výrazně levnější destinací.

Podpora Ukrajiny? Ano, ale k prosazování sankcí se zatím Turecko nepřipojilo

Velmi důležitá je také spolupráce v oblasti obranného průmyslu, a to vzhledem k probíhajícímu konfliktu na Ukrajině. „Spolupráce českého a tureckého obranného průmyslu je živá a intenzivní. Dobrá zpráva je, že první fyzické dodávky munice jsou na Ukrajině. Všichni jsme na to čekali,“ uvedl Jan Lipavský.

Tato spolupráce, do které se zapojil i český holding Czechoslovac Group, sice funguje, ale donutit Turecko, aby podpořilo sankce proti Rusku, to se zatím ani České republice ani Evropské unii nepodařilo. „Turecko se k dodržování sektorových sankcí, které byly přijaty na úrovni Evropské unie, nepřipojilo,“ potvrdil Jan Lipavský po jeho úterním setkání s Hakanem Fidanem.

Jak fungují muslimské země během ramadánu? Přečtěte si tipy pro cestu v době postního měsíce na portálu ExportMag.cz

Navíc se lucemburská Rada ministrů pro zahraniční věci tento týden dohodla přidat na sankční seznam 61 nových obchodních subjektů, které podporují ruský vojenský průmysl. Mezi nimi jsou i subjekty z Turecka. „O takto konkrétním tématu jsme se s tureckým protějškem nebavili,“ uvedl Lipavský. Kromě Turecka pocházejí tyto subjekty také z Číny, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Spojených arabských emirátů. Podle Evropské unie tyto země poskytují materiál pro vojenské operace či se podílejí na výrobě bezpilotních letounů.

Podle nejmenovaného zdroje odhalila případ těchto nekalých praktik i sama česká ambasáda v Turecku. Šlo o snahu zneužít český stroj potenciálně využitelný k výrobě zbraní původně dodaný do Turecka a reexportovat ho do Ruska.

100 let česko-tureckých vztahů

K setkání s tureckým ministra zahraničí došlo u příležitosti výročí 100 let bilaterálních vztahů mezi Českou republikou a Tureckem. Diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi navázali poprvé tehdejší prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Mustafa Kemal Atatürk už v roce 1924.

Klaudie Břeňová

• Teritorium: Asie | Česká republika | Turecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme