Zdroj: CzechTrade

Turecko pokračuje v masivním investování do obnovitelných zdrojů

Turecko díky své poloze těží z unikátní příležitosti provozovat solární a větrné parky a silně prosazuje obnovitelné zdroje energie. Na energetickém mixu v dubnu letošního roku dosáhly 49,3 %.

Solární a větrné parky v současné době hrají a v budoucnu i budou hrát prim v energetickém mixu s důrazem na obnovitelné zdroje energie. Nelze opomenout ani hydroelektrárny. Ty jsou ovšem náchylné na dostatek průtoku, který často kolísá tím, jak vydatné jsou srážky.

Ilustrační fotografie

V současné době je Turecko do značné míry závislé při výrobě elektrické energie na dovozu plynu. Ročně za dovoz této suroviny do plynových elektráren zaplatí takřka 80 mld. dolarů. V roce 2022 to bylo dokonce 98 mld. dolarů. Při vyšší aktivaci obnovitelných zdrojů by tyto ušetřené výdaje byly vítaným přínosem do státního rozpočtu, který se potýká s výraznými schodky, což působí turecké ekonomice nemalé problémy.

Vláda tak počítá, že v následujících deseti letech investuje do obnovitelných zdrojů energie na 100 mld. dolarů. Ty budou směřovat zejména do solárních a větrných parků. Závislost na výdajích za dovoz surovin pro výrobu elektrické energie má také snížit budovaná jaderná elektrárna Akkuyu. Vláda plánuje i další jaderné zdroje a velmi vážně zamýšlí budovat malé modulární reaktory.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Turecko
Zdroj: balkangreenenergynews.com

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme