Umělá inteligence pomůže i v boji s rakovinou

Český startup Carebot nasadil umělou inteligenci v nemocnicích na popis snímků hrudníku. Lékařům to ušetří čas a zvýší přesnost diagnózy. Firma chystá podobnou aplikaci i pro vyšetření zlomenin a nyní testuje řešení pro mamografický screening.

Je to momentka, která je možná nejtypičtějším symbolem lékařské profese. Medik v bílém plášti zvedá rentgenový snímek proti zářivce a pečlivým pohledem zkoumá, zda jsou plíce v pořádku nebo jaký profil má zlomenina kosti. Úsudek zkušeného praktika asi nikdy nic úplně nenahradí, i při vyhodnocení snímků ale začíná lékařům vydatně pomáhat umělá inteligence.

Při popisu rentgenových snímků člověkem může sehrát roli stres nebo únava, jíž je přetížený zdravotnický personál vystaven.

Startup Carebot vyvinul řešení přesně pro tyto situace. Jeho vlajkovou lodí je program pro analýzu snímků hrudníku. Přichází ale i s aplikací AI v mamografii a při vyšetření zlomenin. Carebot přitom umí pracovat nejen se snímky z rentgenu, ale i ze všech dalších standardních obrazových vyšetření – z mamografu, magnetické rezonance nebo výpočetní tomografie.

Na projektu spolupracuje přes 80 radiologů napříč Evropou

Na čem se umělá inteligence učí? Obdobně jako když v případě textových aplikací nejdříve AI spolyká spoustu textů, díky nimž získá sama schopnost smysluplně psát, Carebot nejprve studuje velké množství snímků z různých nemocnic a klinik. Firma při tom začala spolupracovat s lékaři doma i v zahraničí. „Carebot se učí na statisících snímků. Na popisu našich datasetů spolupracujeme s týmem více než 80 radiologů nejen v Česku, ale i v Evropské unii, Velké Británii nebo Švýcarsku. Musíme se postarat o to, abychom měli zastoupeny data nejenom ze všech kontinentů, ale i z různých přístrojů,“ říká k tomu spoluzakladatel a CEO firmy Daniel Kvak.

Ten podotýká, že umělá inteligence může pomoci tam, kde člověk naráží na své hranice kvůli únavě nebo velkému stresu. „Nepřesnost při popisu snímků je podle některých průzkumů až třicetiprocentní. My díky našim studiím vnímáme velký rozdíl mezi zkušeností lékařů. Rentgenové snímky popisují většinou ti nejmladší a nejméně zkušení radiologové. AI může být proto v těchto případech velkou pomocí,“ pokračuje podnikatel.

AI může dál sama „vyučovat“ začínající mediky

Firma připomíná, že podle studií se až 35 procent radiologů při konzultacích neshodne na diagnóze. U nejsložitějších případů si lékaři ve čtvrtině případů nejsou po několika dnech jisti svým vyhodnocením. Doktoři, kteří využívají AI, naopak podle studií dosahují lepších výsledků.

Podle firmy také ušetří umělá inteligence při vyhodnocení snímků až 20 procent času. Úsporu potvrzuje například Vladimír Dvořák, náměstek pro zdravotní péči Nemocnice Příbram. „My používáme Carebot během prvního čtení rentgenu hrudníku. V mnoha případech nám to zvedá efektivitu práce až o hodinu.“

Projekt Carebot se v první fázi zaměřil na rentgeny hrudníku, technologii chce nyní aplikovat i na snímky dalších částí lidského organismu.

Matěj Misař, spoluzakladatel Carebotu, dodává, že uplatnění AI najde také při výuce začínajících zdravotníků. To se potvrzuje v praxi. Umělou inteligenci využívají například v Nemocnici Šumperk. „Carebot používáme v radiologickém oddělení každý den. Největší přínos má zejména pro mladé doktory, kteří se zaučují po certifikaci,“ říká vedoucí radiologického oddělení nemocnice Jiří Gerold.

Prsní tkáň je pro stanovení diagnózy obzvlášť náročná

Carebot letos získal pro svůj projekt v Česku a na Slovensku potřebnou certifikaci. „Před třemi měsíci jsme jako vůbec první český AI startup obdrželi certifikaci zdravotnického prostředku (MDR IIa), a to v rekordním čase,“ říká provozní manažer firmy Marek Řehoř. „Certifikace nás opravňuje působit po celé Evropě a už nyní rozšiřujeme naše řešení do dalších států,“ dodává.

Pomocí vizuálních map upozorní umělá inteligence lékaře na možné nálezy na snímku. Je pak na něm, jak je vyhodnotí. 

Vedle růstu do zahraničí chce ale firma rozšiřovat i svou nabídku produktů. Vedle rentgenů hrudníku se teď Carebot trénuje i na rozeznání rakoviny prsu. Právě oblast prsní tkáně je pro posouzení pouhým lidským okem velmi náročná. „Zejména u prsou denzity typu BIRADS C a D je limitována možnost v tomto prostředí okem rozeznat nádorovou tkáň od husté tkáně prsní žlázy. Aplikace automaticky analyzuje snímek a generuje kvantitativní hodnocení denzity prsu. Tímto způsobem AI poskytuje radiologům lepší diagnostickou přesnost zejména u prsů s vyšším podílem žlázy a snižuje variabilitu jejich názorů. Napomáhá tak včasné diagnostice rakoviny,“ uvádí firma.

Umělá inteligence má zvednout dostupnost zdravotnictví v regionech

Třetí řešení, které firma vyvíjí, má příznačný pracovní název AI Bones. „Bude už brzy spuštěno, je zaměřeno na vyhodnocení rentgenů zlomenin kostí,“ říká Matěj Misař.

AI pomáhá s vykreslením digitálních dvojčat budov. Přečtěte si profil firmy Virtuplex, která otevřela největší halu pro virtuální realitu

Zástupci startupu věří, že počínaje příštím rokem se umělá inteligence stane standardem zdravotnické péče. Mimo jiné pomůže odlehčit přetíženým lékařům, kterých je v České republice nedostatek a musejí zastat neustále rostoucí počet vyšetření. Zároveň vidí Carebot přinos AI v tom, že zlepší dostupnost a kvalitu zdravotnických služeb i v odlehlejších regionech. Firma tuto vizi včlenila do svého motta, která říká: „Stejná kvalita vyšetření v hlavním městě nebo na okraji republiky.“

Společnost Carebot

Startup založila dvojice mladých podnikatelů. Daniel Kvak je generálním ředitelem a zaměřuje se na vše okolo technologií a vývoje umělé inteligence. Druhý spoluzakladatel Matěj Misař má na starosti obchod, zdravotní sektor a vztahy. Díky dřívější zkušenosti z médií se stará ve firmě také o PR nebo o prezentace na lékařských konferencích. V roce 2022 dostala firma důležitý impulz pro rozvoj, když vyhrála v prestižní soutěži Vodafone Nápad roku. Vedle dvojice zakladatelů má nyní Carebot už téměř tři desítky pracovníků a spolupracuje s lékaři v Evropě, Asii i Americe.

Tomáš Stingl

• Teritorium: Česká republika
Tématický Newsletter
Zajímá vás téma inovací a startupů? Nepropásněte nové články na BusinessInfo.cz, přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Co můžete čekat? Portréty začínajících technologických a inovativních firem, úspěchy tuzemských startupů, aktuality z oblasti výzkumu a vývoje, spolupráce podniků s vědeckými institucemi, nebo informace o programech na podporu oblasti VaVaI.

Zpracování osobních údajů
Přihlášením potvrzuji souhlas, že jsem se seznámil(a) se Zásadami zpracování osobních údajů. Tento portál je chráněn technologií reCAPTCHA od společnosti Google a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Doporučujeme