Unikátní skleněný materiál z univerzitního výzkumu chce změnit budoucnost českého sklářství

Inovativní materiál s obchodním názvem Porous Glass Plasticine (PGP) vstupuje na trh. Unikátní skleněná „plastelína“ vznikla před dvěma lety v laboratoři jako klasický nápad ze základního výzkumu na Technické univerzitě v Liberci.

PGP je porézní, netoxický a bezpečný pro různé aplikace: filtrace, hydroponie, interiérový design nebo řešení odpadního skla pro průmyslové firmy. Zakladatelé cílí i na využití ve vesmíru, jaderné energetice nebo jako řešení pro nevyužitelné odpadní sklo. Nyní chtějí uspět, dostat PGP z laboratoře na trh a PGP komerčně vyrábět a distribuovat. Hledají proto ke spolupráci komerčního partnera.

Glassiteca s.r.o. plánuje další kroky v technickém využití PGP | Glassiteca

PGP: Budoucnost sklářství?

Unikátní skleněná „plastelína“ PGP je lehký, průsvitný, netoxický, nehořlavý a chemicky inertní materiál, který je možné vyrábět z recyklovaných surovin. To je ideální pro udržitelné a ekologicky šetrné využití. „Materiál lze snadno formovat manuálně nebo pomocí 3D tisku. Díky regulovatelné velikosti pórů má nespočet možností využití. Navíc se dá vyrobit z recyklovaných surovin, což řadě sklářských firem může vyřešit problém s odpadním sklem,“ vysvětluje výhody Vlastimil Hotař, jeden ze zakladatelů spin-offu a původce patentu.

Glassiteca: Směrem k cirkulární ekonomice a do vesmíru

Komercializaci PGP, vybudování značky a celého byznysu bude zajišťovat společnost Glassiteca s.r.o., kterou pro zmíněný účel založili výzkumníci a Technická univerzita v Liberci jako svůj první spin-off. „Naše ambice je mezinárodně uspět s PGP a dostat tento inovativní materiál do sklářského průmyslu. Chceme se podílet na budoucnosti českého sklářství a zajistit oboru klíčové inovace,“ říká Patrik Flégl, jednatel firmy Glassiteca. Společnost chce inovovat tradiční sektor využíváním recyklovaných materiálů z místních surovin a udržitelnými postupy.

Glassiteca s.r.o. plánuje další kroky v technickém využití PGP: skleněná „plastelína“ může být surovinou pro filtry mikročástic, nosiče nanočástic nebo aplikovaná pro účely ve vesmíru a jaderné bezpečnosti. Může být klíčovým materiálem, který funkčně a udržitelně nahradí stávající neekologické materiály a přispěje k přechodu na cirkulární ekonomiku.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Sklo

Doporučujeme