V 11. ročníku ústecké soutěže startupů zabodovaly projekty s celospolečenským přínosem

Podnikatelský inkubátor Inovačního centra Ústeckého kraje každoročně dává svým absolventům z řad začínajících firem příležitost prezentovat své projekty před odbornou porotou a veřejností. Populární akce, při které mají startupy na svou prezentaci jen 5 minut, se pořádala už pojedenácté.

Jejím vítězem se stal projekt mobilní aplikace „Můj Strážník“, kterou společně se svým synem Janem vyvinul strážník a preventista městské policie obce Dubí Ota Rössler.

Ilustrační fotografie

Pro začínající firmy a lidi s podnikatelským nápadem má Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK) ucelený vzdělávací program, podnikatelský inkubátor Startup Go! Ten firmám pomáhá podnikání rozběhnout a rozvinout. Vyvrcholením tříměsíčního jarního běhu programu byly závěrečné prezentace absolventů programu před porotou a veřejností s názvem Startup Go Grill. „Negrilovali“ se přitom jen začínající firmy před porotou a veřejností, ale také burgery ve foodtrucku umístěném přímo před prostory ICUK.

„Startupy mají na prezentace 5 minut, poté je porota “griluje“ svými dotazy.  Cílem je nacvičit a připravit firmy na tzv. investorský pitch, tj. prezentace před investory, které v případě úspěchu projektu na reálném trhu mohou nastat,“ přibližuje smysl akce manažer pro firemní klientelu Jan Wedlich z ICUK. 

Kdo si převzal ceny 

Soutěžních prezentací se účastnilo 8 z celkem 10 absolvujících projektů podnikatelského inkubátoru. Absolutním vítězem Startup Go Grill se stal projekt mobilní aplikace Můj Strážník, která na základě polohy uživatele najde požadovanou obecní policii. Aplikace vznikla na základě nedostatků linky 156, kdy velmi často dochází k omylům při komunikaci mezi občany a strážníky. Aktuálně je aplikace dostupná pro uživatele Androidu s verzí 7.0 a vyšší. Z rukou porotce Jindřicha Josefuse, jednatele společnosti Foxily, jež také navrhuje a vyvíjí mobilní aplikace, tak s potěšením převzali zástupci vítězného projektu voucher v hodnotě 25 000 Kč na rozvoj svého podnikání. 

„U projektu Můj Strážník jsme ocenili bezpečnostní a celospolečenský přesah aplikace a věříme, že vítězství týmu pomůže k tomu, aby do budoucna v aplikaci přibyly další inovace a funkce, včetně jejího rozšíření na uživatele zařízení Apple iPhone,“ dodal k vítězství mobilní aplikace porotce Jindřich Josefus, jednatel Foxily s.r.o., která v minulosti podnikatelský inkubátor od ICUK také absolvovala.

Aplikace „Můj Strážník“ hledá příležitosti pro rozvoj v podnikatelském inkubátoru ICUK

Jako druhý nejlepší projekt vyhlásila odborná porota projekt Centrum pro mysl, který nabízí prostřednictvím speciálního počítačového programu trénink mozku metodou EEG Biofeedback, tzv. regulací frekvencí elektrické aktivity mozku, vedoucího ke zlepšení kognitivních funkcí, emoční stability a celkového duševního zdraví.

„U projektu nabízející terapie metodou EEG Biofeedback oceňuji zaměření se na duševní zdraví dětí a sportovců, s nyní tak častými duševními dysbalancemi a problémy a zároveň pokrytí mezery na trhu, neboť poptávka po speciálních terapiích zaměřujících se na psychiku člověka je aktuálně obrovská,”komentovala ocenění porotkyně Petra Hrstková, ředitelka pobočky CzechInvest pro Ústecký kraj.

Cenu za třetí místo si odnesl projekt Michala Drobného s názvem Restaurování, který se zaměřuje na zachování, obnovu krásy a hodnoty uměleckořemeslných předmětů a historických budov pomocí moderních technologií. Možnost vyjádřit svou podporu mělo i publikum, které hlasovalo na místě prostřednictvím QR kódu. Nejen svou chutí jednoznačně oslnil a cenu publika získal projekt vaření lokálního řemeslného piva Středohoř, který při transferu výrobních procesů využívá inovací a pokročilých technologií. 

Ilustrační fotografie

„I přes krátkou tříměsíční dobu trvání jarního programu, účastníci dosáhli výrazného pokroku. Jejich připravenost na grilování před porotou a kvalita prezentací byly působivé. Těší mě, jak moc se absolventi za tak krátkou dobu posunuli,” doplňuje na závěr Venuše Soukupová, která chod podnikatelského inkubátoru ICUK zajišťuje.

Další běh inkubátoru začíná již na podzim

Jeden běh podnikatelského inkubátoru Startup Go závěrečnými prezentacemi sice skončil, tím ale práce s absolventy nekončí, ICUK s nimi zůstane nadále ve spojení, bude jim pomáhat v dalším rozvoji a posouvat je k dalším příležitostem, programům nebo investorům.

Zároveň aktuálně probíhá nábor podnikatelských projektů začínajících firem s již založeným IČ do podzimního běhu programu Startup Go! Podnikatelský inkubátor Startup Go! včetně závěrečných veřejných prezentací byl podpořen z projektu Transformační centrum Ústeckého kraje, registrační číslo CZ.10.02.01/00/22_002/0000053.

Fotografie z předávání cen naleznete na webu ICUK.

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj
• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme