V Británii je v prodeji první laboratorně vypěstované maso

Společnost Meatly na začátku února 2025 představila svůj nový výrobek z kuřecího masa vypěstovaného z buněčných kultur. Jde o první schválené laboratorně vypěstované maso ve Velké Británii.

Kuřecí kousky „Chick Bites“, vyrobené ve spolupráci se značkou rostlinného krmiva pro psy The Pack, jsou nyní v omezeném množství k dostání v britských obchodech.

Ilustrační fotografie

Laboratorně pěstované kuřecí maso se zatím prodává výhradně jako krmivo pro domácí zvířata. Zároveň může uvedení tohoto produktu na trh představovat cestu k udržitelnější alternativě tradičního masa. Proces výroby se odvíjí z malého vzorku buněk z kuřecího vejce. Nevýhodou jsou zatím vyšší náklady, a tedy vyšší cena. Cílem je však snížení cenové úrovně. Výhodou je mimo jiné odstranění potřeby využívat antibiotika, menší dopad na životní prostředí a etický rozměr produkce tohoto typu masa.

ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg

Britská Agentura pro potravinové standardy oznámila, že výrobky z kultivovaných buněk by se mohly v příštích několika letech stát standardním sortimentem britských supermarketů. Již byly podány žádosti o schválení laboratorně pěstovaných steaků, hovězího a kuřecího masa. Proto agentura očekává, že počet takovýchto produktů bude růst.

Autor: Paul Wilkins, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně.
Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí

Doporučujeme