V českém pavilonu na Expu návštěvníci uvidí „proměnu vzduchu ve vodu“

Česká expozice na o rok odložené Světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji, která otevřela brány 1. října, představí mimo jiné špičkové 3D tiskárny nebo unikátní sklářské výrobky.

Pořadatelé Expa, které potrvá do konce března 2022, očekávají v průběhu šestiměsíční akce přibližně 25 milionů návštěvníků, a to navzdory pandemii covid-19, která silně zasáhla do cestování a pořádání hromadných akcí. Pokud se této mety podaří dosáhnout, bude se jednat o největší akci, která se kdy v arabském světě konala.

EXPO 2020 v Dubaji se koná na ploše o velikosti 4,4 km2, což odpovídá více než velikosti 600 fotbalových hřišť. Na výstaviště je možné dostat se jak automobilem, tak přímou linkou dubajského metra se zastávkou před jedním z hlavních vstupů na výstaviště. Brány jsou návštěvníkům otevřené od 10:00 do půlnoci a o víkendech od 10:00 do 02:00.

Video z otevření českého pavilonu dále v článku

Vstupenky jsou v předprodeji online, zakoupit si je mohou ale návštěvníci i přímo před vstupem na výstaviště. Jednodenní vstupenka stojí 95 dirhamů (570 korun). Vícedenní vstupenka stojí 195 dirhamů (1170 korun). Permanentka na celou dobu trvání výstavy vyjde na 495 dirhamů (2970 korun). Děti a mládež do 18 let, senioři nad 60 let a zdravotně postižení mají vstup zdarma.

I při hygienických opatření pojme areál víc než 100 tisíc návštěvníků najednou

Od prvního dne na výstavišti i v pavilonech platí základní protipandemická opatření – povinné nošení roušek, dvoumetrové rozestupy mezi návštěvníky, kteří nejsou členy jedné rodiny, či malé skupiny, a neustálé desinfekce interaktivních exponátů a dotýkaných ploch. Výstaviště by denně mělo pojmout sto dvacet tisíc lidí, a to bez jakéhokoli omezení plynulého pohybu v pavilonech.

To se týká i českého pavilonu. „Vzduch v pavilonu budeme pravidelně desinfikovat fogátorem nové generace, který viry likviduje pomocí nanotechnologií a v podstatě bez chemie, ale bez ohleduplnosti a odpovědnosti všech návštěvníků za sebe i druhé se Expo neobejde,“ říká Jiří František Potužník, generální komisař české účasti.

Skleněný zlatý déšť nebo největší socha z nerezové oceli

Právě český pavilon by mohl patřit k největším atrakcím výstavy. Technologickým i expozičním jádrem českého pavilonu pojmenovaného Czech Spring je systém S.A.W.E.R. Zařízení, které samostatně vyrábí vodu ze vzduchu pouze za pomocí solární energie, zavlažuje zahradu vysázenou v dubajském písku a ukazuje, jak vytvořit oázu v poušti. Principy inovací a patentů ČVUT a AV ČR odhaluje návštěvníkům podzemní nika v zahradě a didaktická stěna ve vstupní galerii.

Tady z pramene vyrůstá Srdce pavilonu – ocelové kapiláry nechávají po sobě a po skleněných embryích stékat chladnou vodu, prorůstají dále stěnami a vytváří Mrak stínící návštěvníky i zahradu. Dílo Jana Dostála je největší ručně tvarovanou sochou z nerezové oceli na světě.

Do prvního patra pak návštěvníci stoupají kolem stejně monumentální světélkující instalace společnosti LASVIT, navržené Maximem Velčovským. Exponát s názvem Golden Rain je vyrobený z kovových vláken v kombinaci se sklem a propojuje tradiční sklářskou výrobu s moderními technologiemi.

K vidění bude interaktivní stěna osobních 3D tiskáren od společnosti Průša Research, s jejichž pomocí si budou moci návštěvníci postavit trojrozměrnou sochu.

Sérii dvoutýdenních expozic zahajují české lázně

Centrálním exponátem stálé expozice Czech Republic – Country for the Future, je Venus – největší leštěná skleněná socha na světě od Vlastimila Beránka, která přímo komunikuje s dvojjediným exponátem Lázní Darkov a společnosti Crystal Caviar – skleněné plastiky Darkov Waves od stejného autora jsou vystaveny ve vodních sloupech.

Vedle téměř dvou desítek stálých exponátů je připraveno i jedenáct dvoutýdenních expozic. První bude výstava České lázně v režii agentury Czech Tourism.

Za vůbec největším exponátem národní expozice – téměř pětimetrovou sochou Victoria Robotorum, kterou Jaroslav Róna vytvořil s podporou nadace PPF z jediného kusu žuly – najdou návštěvníci v zahradě před pavilonem instalaci Subfossil Forest. Ta nabídne původní podobu dubových kmenů, které ukrývají informace z konce doby ledové.

Více informací o Expu čtěte v podrobném představení české účasti

Národní pavilon vyrostl podle architektonického návrhu mladých českých architektů společnosti Formosa AA. „Národní expozice je pohledem do budoucnosti – platí to o energetických inovacích, o svobodě, kterou nabízí 3D tisk, o vizionářském výtvarném umění, a kontrpunktem k původním českým technologiím je důraz na ochranu přírodních zdrojů a na odpovědnost za budoucnost celého světa,” říká Jiří František Potužník.

Redakčně upravená zpráva organizátorů Účasti České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO

Doporučujeme