V Česku unikátní samoobslužná hospoda slaví dva roky. A prosperuje

Navzdory obavám škarohlídů se má první samoobslužná hospoda v Hanušovicích na Olomoucku k světu. Pivo i nealko si v ní hosté čepují sami, stejně tak si už mohou vybrat obědové menu.

Formanku provozuje už dva roky zdejší radnice, která ji zachránila před zánikem. Lidé, kteří se chovají ke svému městu v podhůří Jeseníků hezky, zde mají pivo se slevou.

Hospoda Formanka v Hanušovicích

„Občané, kteří nemají vůči městu žádný dluh a včas platí městské poplatky, si mohou na radnici koupit čip a na pivo i ostatní prodávaný sortiment mají slevu. Návštěvníci města a turisté můžou u samoobslužného pultu zaplatit platební kartou,“ vysvětluje starosta Hanušovic Marek Kostka.

Recept na záchranu venkovských hospod

Samoobslužnému provozu Formanky kritici nevěřili. Dnes se v hospodě prodá denně kolem stovky obědů a na dračku jde i pivo – každý měsíc zde lidé vytočí zhruba patnáct sudů. Součástí restaurace je i penzion, který se město rozhodlo zrekonstruovat, aby navýšilo lůžkovou kapacitu ve městě pro turisty.

Spotřeba točeného piva klesá, desetina venkovských hospod chce zavřít

„Výhoda naší hospody je, že mimo dobu obědů je hospoda plně samoobslužná a odpadají vysoké mzdové náklady, kvůli kterým spousta jiných hospod zavírá. Takhle se nám podařilo naši hospodu, a v podstatě i komunitní místo, zachránit,“ dodal starosta Kostka.

Samoobslužná Formanka je zatím v Olomouckém kraji, a možná i v celém Česku, unikátem. Už brzy by se ale k Hanušovicím mohly připojit také další města a obce, kde hrozí zavření hospody. Nedávno si Formanku přijela prohlédnout početná delegace starostek a starostů v čele se senátorem Markem Ošťádalem.

Hanušovice jsou městem ležícím mezi Jeseníky a Králickým Sněžníkem. Můžete z nich vyrazit nejen do nejvyšších moravských hor, ale například také prozkoumat zapomenuté Rychleby. Obec v současné době patří mezi regionální centra s plnou občanskou vybaveností a krátkými dojezdovými vzdálenostmi do dalších větších měst i do krajské metropole.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme