V deltě Nilu roste největší cukrovar světa

V oblasti funguje celkem osm cukrovarů a o dodávce technologií tam jednají i čeští strojaři. Díky zrušení cel na auta z EU loni Škoda Auto zdvojnásobila do Egypta vývoz  na čtyři tisíce vozů, uvádí ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Káhiře Pavel Kalina.

Loni padla cla na dovoz aut. Promítlo se to do vývozu vozů z Česka? 
Egypt konečně zrušil cla na automobily z EU od 1. ledna 2019, které následně zlevnily na místním trhu o tři až osm procent (objem do 1600 kubických centimetrů), respektive o 15 až 20 procent (2000 kubických centimetrů a více). Okamžitě se to promítlo ve výrazném růstu dovozů. Škoda Auto tak zdvojnásobila své prodeje v Egyptě během jednoho roku na zhruba čtyři tisíce kusů a stala se tak druhou nejprodávanější značkou z rodiny VW. V Egyptě se prodávají i české výrobky automobilky Hyundai.

Češi stojí za několika nedávnými investičními celky v Egyptě. Jak si vedou?
Investice společnosti Pegas Nonwovens do výrobny netkaných textilií běží úspěšně dál. Rovněž Sigmainvest pokračuje ve svých aktivitách, které mají na egyptském trhu dlouholetou tradici. Tato firma dokončuje v letošním roce dva projekty čerpacích stanic a další má ve výstavbě. Za zmínku stojí dodávka technologie tramvajové měnírny pro Alexandrii, kterou by měla realizovat firma Elektrotechnika v tomto roce. Společnost VTK Special dokončuje projekt metalurgického podniku poblíž Káhiry.

Stomilionový Egypt ve velkém dováží potraviny. Uplatnili se na tom i čeští potravináři?
Běžně se v Egyptě daly dříve koupit české cereální výrobky. Avšak ty nyní už snad zcela zmizely z obchodů kvůli dalším dovozním restrikcím na dovoz potravin. V současné době zřejmě žádná česká firma do Egypta potraviny nevyváží.

Země potřebuje navýšit produkci cukru. Cukrovary Češi umí. Vidíte v tom pro ně příležitost? 
Egypťané jsou milovníci cukru, proto se stává, že nemají vlastního dostatek. Přitom se v Horním Egyptě pěstuje nejenom cukrová třtina, ale také je velmi rozsáhlé pěstování cukrové řepy. Tu zpracovává v současné době osm cukrovarů převážně situovaných v deltě Nilu, přičemž ten největší na světě, Canal Sugar s roční kapacitou 900 tisíc tun, se staví ve městě Minya. Dovozy cukru v případě jeho nedostatku zajišťuje polostátní organizace Egyptian Sugar and Integrated Industries Company. Česká firma Futurecycling Technology v současné době začíná jednat s vybranými egyptskými cukrovary o nabídce technologie, která umožní nejenom větší efektivnost konečné produkce, ale i významné snížení nákladů při spotřebě vápence.

Pavel Kalina

V agentuře CzechTrade pracuje od roku 2013. Pomáhal založit kancelář v Indonésii, v níž následně působil až do poloviny roku 2016. Později se přemístil na svou současnou pozici v Káhiře. Nejedná se však o jeho první pracovní zkušenost v Egyptě, v letech 2006 až 2009 tam pracoval na zastupitelském úřadu ČR. Dlouholeté zkušenosti ze zahraničního obchodu získal také v privátní sféře, kde působil v různých funkcích jako manažer odpovědný za nové trhy nebo jako obchodní ředitel.

Už dlouho se mluví o projektu Nové Káhiry. Je nové hlavní město zatím spíš na papíře, nebo již stavba reálně pokročila? 
Projekt nové metropole je stále ve fázi velké rozestavěnosti. Ale vláda neustále deklaruje, že v polovině tohoto roku už začne se stěhováním vládních institucí i zaměstnanců. A město by mělo být plně funkční do konce letošního roku. I když je to principiální záležitost, došlo už několikrát k různým termínovým posunům a dá se tudíž očekávat, že se tak stane i v tomto případě. Dá se předpokládat, že všechny smlouvy na dostavbu města jsou uzavřeny. Prostor pro české podnikatele by mohl být při dobudování infrastruktury, dodávek bytového vybavení, údržby a zpracování vody.

Vedle ropy jsou hlavním zdrojem peněz pro Egypt poplatky za tranzit lodí v Suezském průplavu, který byl nedávno rozšířen. Vyplatilo se to?
Investice se zatím vyplatila nejenom Egyptu, ale i rejdařům. Doba potřebná k proplutí se zkrátila na 11 až 12 hodin, tedy na polovinu. S růstem frekvence lodní dopravy rostly i devizové příjmy z provozu, které loni dosáhly až 5,8 miliardy dolarů. Vzhledem k situaci v současném světě se ale dá očekávat pokles globální výměny zboží, což bude mít drtivý dopad na příjmy z průplavu. Velké ekonomické přínosy si egyptská vláda slibuje od nově budovaných svobodných ekonomických zón na obou březích průplavu.

CzechTrade Káhira
Ing. Pavel Kalina, vedoucí zahraniční kanceláře

T: +20 233 339 727
M: +201 150 024 469
pavel.kalina@czechtrade.cz
Embassy of the Czech Republic in Egypt, 4 Dokki Str., 125 11, Giza, Cairo, Egypt
www.czechtrade-eg.com

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Egypt
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme