V prestižním evropském žebříčku LETS 2024 je 19 českých scaleupů. ČR se řadí mezi TOP 5 zemí

Agentura France Digitale ve spolupráci s více než 30 evropskými partnery, včetně agentury CzechInvest, představila na pařížské konferenci FDDAY 2024 druhé vydání žebříčku Leading European Tech Scaleups (LETS).

Tento jedinečný celoevropský přehled mapuje inovativní firmy s globálním ročním obratem přesahujícím 10 milionů eur.

LETS 2024

Agentura CzechInvest se aktivně podílela na identifikaci českých firem a po boku dalších třiceti jedna startupových organizací z dvaceti evropských zemí vyhledala společnosti, které jsou motorem evropské inovační ekonomiky. Letošní ročník LETS 2024 zahrnuje celkem 251 společností, což je výrazný nárůst oproti loňským 135. Všechny uvedené firmy byly založeny po roce 2000 a úspěšně expandovaly za hranice svého domácího trhu.

“Letošní žebříček LETS jasně ukazuje, jak se českým firmám daří na mezinárodní scéně. Oproti loňskému roku, kdy v žebříčku nebyla uvedena žádná firma z Česka, jsme nyní přeskočili řadu jiných států. Na seznamu je celá řada inovativních firem, třeba společnost Kiwi.com, která má našlápnuto stát se dalším unicornem, nebo společnost Make, která se účastnila našeho akceleračního programu,“ uvedla k výsledkům Markéta Přenosilová z CzechInvestu.

Česko se umístilo na pátém místě v počtu zastoupených firem, a to s úctyhodným počtem 19 společností. Mezi české zástupce v žebříčku patří ADVACAM, Carvago, Choiceqr, Daktela, DoDo, Elmarco, IDEA StatiCa s.r.o., JetBrains, Kentico, Kiwi.com, Livesport, Make (ex Integromat), Notino, Prusa Research, Rohlik, ROI Hunter, Shoptet, Woltair a ZOOT.

Kromě těchto 19 firem stojí za zmínku i tři původně české společnosti, které nyní mají svá sídla v zahraničí: Daytrip a Rossum (obě se sídlem v Londýně) a Mews (se sídlem v Amsterdamu).

“To, že jsme se zařadili mezi přední technologické scaleups v zemi, je důkazem tvrdé práce, inovací a vášně celého našeho týmu. Je pro nás ctí být v tak vybrané společnosti a tento milník nás povzbuzuje k dalšímu posouvání hranic toho, co je v technologiích možné,“ říká Ondřej Gazda, spoluzakladatel společnosti Make (ex Integromat).

LETS 2024 také odhaluje, že 70 % uvedených firem má zákazníky po celém světě, přičemž USA jsou nejčastějším exportním trhem. Tyto společnosti v průměru zaměstnávají 415 lidí a plánují další nábor. Co je důležité, 60 % z nich je již ziskových a zbývajících 40 % očekává dosažení ziskovosti v příštích třech letech. 

• Teritorium: Česká republika | Evropa
• Témata: Inovace a startupy
Tematický Newsletter
Zajímá vás téma inovací a startupů? Nepropásněte nové články na BusinessInfo.cz, přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Co můžete čekat? Portréty začínajících technologických a inovativních firem, úspěchy tuzemských startupů, aktuality z oblasti výzkumu a vývoje, spolupráce podniků s vědeckými institucemi, nebo informace o programech na podporu oblasti VaVaI.

Zpracování osobních údajů
Přihlášením potvrzuji souhlas, že jsem se seznámil(a) se Zásadami zpracování osobních údajů. Tento portál je chráněn technologií reCAPTCHA od společnosti Google a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Doporučujeme