V prvním pololetí začalo podnikat 42 tisíc lidí, nejvíce za posledních 13 let, ještě více ale podnikat přestalo

V prvním pololetí letošního roku v České republice zahájilo činnost 42 325 fyzických osob podnikatelů (FOP) a 46 366 jich svou činnost ukončilo. Ačkoliv je počet nových podnikatelů letos nejvyšší od roku 2011, počet těch, co podnikání ukončili, jej převyšuje.

Podnikatelů tak v Česku dále ubývá, za první pololetí je jich méně o 4 tisíce. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Čtyři lidé na schůzce, dva si podávají ruce, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

„V letošním roce pozorujeme další pokles počtu podnikatelů, který je důsledkem velkého množství ukončených podnikatelských činností a částečně i rostoucí míry bankrotů. Na druhou stranu však během prvních šesti měsíců v Česku začalo podnikat o 12 % více lidí než ve stejném období minulého roku. Tento nárůst je převážně může být způsoben stabilizující se ekonomickou situací, ale částečně také legislativními změnami u dohod o provedení práce, na základě kterých mohou firmy preferovat práci živnostníků před pracovníky na dohodu. Rovněž požadavky na růst mezd mohou vést některé firmy, zejména ty s vysokým podílem mzdových nákladů, k přeměně pracovního poměru na práci na živnostenské oprávnění,“ uvedla analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Celkově od začátku roku ubylo 4 041 podnikatelů a na každých 10 zaniklých subjektů připadlo pouze 9 nově založených. K největšímu úbytku došlo během dubna a května, v červnu se pak trend začal obracet, když začalo podnikat 5 986 lidí a jen 4 161 jich podnikatelskou činnost ukončilo. V České republice bylo ke konci června registrováno 1,93 milionu fyzických osob podnikatelů, což je 22 % dospělé populace. Podle Českého statistického úřadu vykazuje činnost jen něco málo přes polovinu z počtu registrovaných podnikatelů.

Daňové kontroly: Komu hrozí a jaké mají podnikatelé povinnosti a práva?

Nejčastěji končili podnikání lidé v Praze a v odvětví obchodu

Nejvíce lidí od začátku roku vstoupilo do podnikání v Praze (7 862), ve Středočeském (5 780) a v Jihomoravském kraji (4 652). Nejvíce lidí ukončilo podnikání rovněž v těchto třech krajích, a to v Praze (6 269), ve Středočeském kraji (5 772) a v Jihomoravském kraji (4 952). Meziročně se počet nových podnikatelů zvýšil ve všech krajích. Nejrychleji to bylo v Praze (o 25 %), v Libereckém kraji (o 19 %) a ve Středočeském kraji (o 15 %). Zato v Karlovarském a v Olomouckém kraji se počet nových podnikatelů oproti loňsku zvýšil pouze v řádu jednotek procent.

V rámci základních odvětví začalo nejvíce osob od začátku roku ke konci června podnikat ve stavebnictví (5 528), ve zpracovatelském průmyslu (5 386) a v profesních vědeckých a technických činnostech (5 368). Počet nových podnikatelů meziročně nejvíce narostl ve vzdělávání (o 53 %) a v odvětví nakládání s nemovitostmi (o 37 %). Nejvíce zaniklých podnikatelů zaznamenalo odvětví obchodu (12 040), stavebnictví (7 714) a zpracovatelský průmysl (6 271).

Zdroj: CRIF

Téměř polovina, konkrétně 49 %, všech začínajících podnikatelů v prvním pololetí byla ve věkové skupině 18 až 30 let, dalších 28 % pak ve skupině 31 až 40 let. Věková skupina 61 a více let je pak v celé struktuře zastoupena pouze 2 %. Na počtu zaniklých se nejstarší věková skupina naopak podílela 47 %, zatímco podnikatelé v nejmladší věkové kategorie pouze 7 %.

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti CRIF – Czech Credit Bureau

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme