V Rybné ulici v Praze sídlí rekordních víc než 8,5 tisíc firem. Ale jen virtuálně

Už celá čtvrtina českých firem má sídlo na virtuální adrese. V první desítce míst, která jsou nejvíce žádány jako papírové sídlo podniků, jsou výhradně ulice v Praze a Brně.

Atraktivita podnikání z virtuální adresy v posledních letech nepřetržitě roste. Počet firem, které využívají virtuální sídlo, aktuálně překročil 142 tisíc, což přestavuje 25 procent podnikatelské základny v Česku.

Popularita virtuálních adres roste, zprostředkovatelé firmám zajišťují například přeposílání pošty.

Nejvíc virtuálních sídel dlouhodobě nabízí Praha, s velkým odstupem následuje Brno a další větší města. Vyplývá to z analýzy a propočtů Dun & Bradstreet, přední globální společnost působící v poskytování klíčových obchodních dat a analytických řešení.

Podniky s virtuální adresou bývají podle statistiky rizikovější

Každá firma musí mít v obchodním rejstříku zapsánu adresu. Využití služby, kdy poskytovatel virtuálního sídla pronajímá právnické osobě adresu za účelem zápisu do obchodního rejstříku, je jednou z nejlevnějších variant, jak získat oficiální, i když jen papírovou, adresu společnosti. „Zájem podnikatelů o virtuální sídlo je enormní a kontinuálně se zvyšuje. Ještě předloni zde sídlila každá pátá právnická osoba a letos je to již každá čtvrtá,“ říká obchodní ředitelka Dun & Bradsreet, Kateřina Klosová.

Jak letos ušetřit na daních?

„Virtuální sídla využívají hlavně podnikatelé, pro které je pronájem skutečné kanceláře zbytečně vysokým nákladem a pro své aktivity kancelář nepotřebují. Výhodou je, že poskytovatelé virtuálních sídel svým zákazníkům nabízí i doprovodné služby, jako je například přeposílání pošty. Na druhou stranu z našich analýz vyplývá, že firmy s virtuální adresou jsou ve srovnání se zbytkem populace firem rizikovější a častěji u nich evidujeme negativní událost, tudíž mohou představovat zvýšené riziko v obchodním styku,“ dodala Kateřina Klosová z Dun & Bradstreet.

K rekordmanům patří i pražská Kaprovka nebo brněnské Nové sady

Nejvíc virtuálních sídel nabízí hlavní město. Z oněch více než 140 tisíc firem, které podnikají z virtuálního sídla, má pražskou adresu 81 procent. To je téměř 115 100 subjektů. Absolutním a dlouhodobým rekordmanem je ulice Rybná, kde papírově podniká 8 664 firem. I další dvě pozice „na bednách“ mají pražské ulice. V Kaprovce na Starém Městě sídlí zhruba čtyři tisíce firem, v Jaurisově v Michly je to 3 335 podniků. První pětku doplňují také dvě brněnské adresy – čtvrtá je ulice Lidická a páté jsou Nové sady. I zbylé adresy v top ten virtuálních sídel jsou v Praze nebo Brně.

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti Dun & Bradstreet

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Služby | Software a ICT služby

Doporučujeme