Zdroj: CzechTrade

V Turecku významně roste prodej elektrických aut

V prvních pěti měsících roku 2024 došlo v Turecku k výraznému nárůstu prodeje elektrických vozidel, a to o 257 %, což představuje více než 27 600 prodaných vozů a zvýšení tržního podílu na 7,4 %.

Celkový prodej vozidel, včetně osobních a lehkých užitkových, vzrostl o 6 % na 471 743 vozidel. Hybridní vozidla zaznamenala nárůst o 50,3 %, zatímco prodej dieselových a LPG vozidel klesl.

Ilustrační fotografie

Nárůst poptávky po elektrických vozidlech je podporován klimatickými cíli a vládními pobídkami, jakými jsou daňové úlevy nebo subvence.

Hlavními výzvami pro motoristy je nedostatek nabíjecích stanic a pro automobilky dostupnost surovin pro výrobu baterií, hlavně lithia. Turecká vláda se zaměřuje na rozvoj nabíjecí infrastruktury a investice do výzkumu baterií.

Rostoucí trh přitahuje pozornost domácích i zahraničních výrobců automobilů, kteří plánují rozšířit své výrobní kapacity a uvést nové modely. Tento trend přispívá nejen k ochraně životního prostředí, ale také podporuje technologický pokrok a hospodářský růst.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Turecko
Zdroj: www.dailysabah.com

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme