Ve znamení Slow fashion: Duo Češek mění přístup žen k módě

Chcete si na pár dní nebo týdnů osvěžit šatník kvalitními designovými kousky oblečení a přitom neutrácet za jejich nákup? Půjčovna Fashiontéka, kterou založily dvě podnikavé Češky, je pro nekonvenční milovnice módy ideální volbou.

Zatímco půjčovny svatebních nebo společenských šatů jsou v Česku běžné, půjčovna méně formálního oblečení je v našich končinách novinkou. Zakladatelky Fashiontéky Eliška Bulínová a Lucie Křenová tedy před dvěma lety vstupovaly na neprobádané území.

Zleva Lucie Křenová a Eliška Bulínová (Fashiontéka)

Dělat si radost stále něčím novým

Manažerka Jana Halámková původně tento koncept – Fashiontéku jí doporučila kolegyně z firmy – odsuzovala a nevěřila mu. „První, co vás napadne, je to, že půjčit si šaty na měsíc za třetinu jejich prodejní ceny se vám nevyplatí,“ krčí rameny.

„Když jsem se nad tím ale zamyslela, uvědomila jsem si, že když si koupím něco skutečně osvěžujícího a hezkého, vezmu si to na sebe pětkrát šestkrát a pak to ve skříni žerou moli. Když si půjčíte například svatební šaty pro jednu jedinou příležitost, taky zaplatíte za půjčovné polovinu ceny,“ popisuje.  

Model, kdy si originálními šaty nebo kalhotovým kostýmem oživíte šatník například jen na část letní sezony (za zlomek prodejní ceny), ji nakonec zaujal a dnes na něj nedá dopustit.

Foto: Fashiontéka

„Možná je to tím, že půjčování módy uspokojuje naši psychologickou potřebu dělat si radost stále něčím novým,“ myslí si zakladatelka Fashiontéky Eliška Bulínová. To ale podle obou podnikatelek není to nejdůležitější. Raison d’être jejich byznysu je především v udržitelnosti.

Udržitelná Slow fashion

Zakladatelky půjčovny Fashiontéka se zaklínají pojmem Pomalá móda. Výrobky Slow fashion jsou tradičně vyrobeny z kvalitních organických materiálů a mají dlouhou životnost.

Takzvaná Pomalá móda zaručuje udržitelnou výrobu, používání organických materiálů, recyklaci a podporu místních komunit.

Zákazníci tak nemusejí kupovat nové oblečení tak často, což šetří peníze a dlouhodobě snižuje množství textilního odpadu.

„Chceme lidem nabízet udržitelnější alternativu k nakupování módy v podobě jejího půjčování či sdílení, protože nám nejsou lhostejné dopady módního průmyslu na naši planetu. Věříme, že se můžeme navzájem inspirovat, zpomalovat v nakupování stále nových kusů oblečení a pomalu měnit svůj přístup k módě,“ popisuje Eliška Bulínová v podcastu Podnikatelka Kateřiny Haring na Info.cz.

Fashiontéka dnes nabízí zákaznicím kvalitní designérské kousky od českých a slovenských návrhářek a návrhářů i výrobky udržitelných značek ze zahraničí. Modely si můžete půjčit na týden, 14 nebo 28 dní. Měsíční půjčovné pak odpovídá zhruba třetině prodejní ceny. Některé kousky si pak mohou zákaznice na Fashiontéce i koupit.

Bude nám to slušet?

Lucie Křenová si prý cestu k Pomalé módě prošlapala v době, kdy sama potřebovala v životě zpomalit. S narozením první dcery si začala více uvědomovat hodnotu oblečení. Naučila se nákupy oděvů pečlivěji promýšlet, z druhé ruky vybírat kvalitnější kousky a preferovat lokální designéry a návrháře. K založení půjčovny ji inspirovalo čtení o Slow fashion a současném fungování módního průmyslu.

Eliška Bulínová (Fashiontéka)

Pro Elišku Bulínovou byl pak inspirací především její pobyt ve Švédsku, kde je udržitelnost běžnou součástí života. Podobné půjčovny oblečení jsou v zemi oblíbené, takže jí nápad její kolegyně okamžitě nadchl.

Začátky ovšem nebyly jednoduché. „Nejtěžší bylo a vlastně dodnes je vybudovat povědomí nejen o naší značce, ale také o službě jako takové. Nejsme tradiční půjčovna společenských nebo svatebních šatů, ale půjčujeme semiformální outfity i na běžné nošení. To je služba, která v Česku dosud neexistovala, takže není jednoduché ženy přesvědčit, aby ji zvážily jako alternativu k nákupu,“ říká Eliška Bulínová.

Klientky podle jejích slov paradoxně netrpí nedůvěrou či obavami z toho, že jde o zboží z druhé ruky, které před nimi mohl někdo nosit, ale spíše se obávají, že jim jednotlivé kousky nebudou slušet.

Současná podoba fungování módního průmyslu není dlouhodobě udržitelná. Trend Fast fashion způsobil obrovskou nadprodukci oděvů, kvůli které dochází k nadměrné spotřebě přírodních zdrojů a vzniku nadměrného množství textilního odpadu.  

„Fungujeme totiž plně online, nemáme ateliér, kde by si ženy mohly oblečení vyzkoušet. Druhá obava je ta, že ty šaty zničí, ale my samozřejmě s běžným opotřebením počítáme. Je nám jasné, že se na party může stát cokoli,“ usmívá se Eliška Bulínová. Klientky si ovšem mohou šaty vyzkoušet virtuálně díky speciální aplikaci.

Obě podnikatelky v současnosti spolupracují se spoustou proslulých českých módních designérů a návrhářek jako Beata Rajská, Taťána Kovaříková či Lea Sedláková. „Primárně se nicméně zaměřujeme na to, abychom nabízeli lokální, etickou a udržitelnou produkci,“ dodává podnikatelka..

Kudy se Fashiontéka vydá do budoucna?

A jaké jsou plány Fashiontéky do budoucna? „Plánujeme úpravy našeho konceptu na základě zpětné vazby od našich klientek. Až se nám podaří vybudovat větší povědomí o této službě a naší značce, rády bychom rozšířily portfolio oblečení o další kategorie,“ prozrazuje zakladatelka.

Od mateřské šije pro děti a mámy, prosperující firmu vybudovala z nuly

Velký potenciál vidí obě podnikatelky i v peer-to-peer půjčkách, to jest, že by si ženy půjčovaly oblečení mezi sebou. „Mnoho žen má doma nějaký pěkný model od českého návrháře, který nechtějí prodat, ale možnost sdílení by pro ně mohla být dobrou volbou,“ říká podnikatelka.

A co by Eliška Bulínová poradila těm, které chtějí úspěšně nastartovat a rozvíjet vlastní byznys? „Na začátku je důležité se nebát zeptat se na všechno, co je pro vás důležité a umět si říct o to, co sami chcete. Já jsem v zásadě introvert, ale pro práci naučený extrovert. Člověk se často musí donutit k maximálnímu výkonu, i když je to někdy vyčerpávající,“ popisuje Eliška Bulínová.

Žena, jež se chce stát úspěšnou podnikatelkou, by měla mít následující vlastnosti: „Důležitá je schopnost si věci zorganizovat a naplánovat, mít schopnost a touhu si určit směr, kterým se chci vydat, a toho směru se za všech okolností držet.“

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme