Podle tohoto dokumentu podniky zpracovávající mořské plody tvrdí, že všechny šarže zpracovaných produktů vyrobených ze surových krevet nejsou v současnosti způsobilé pro export do EU kvůli problémům se získáním certifikátu o těžbě surovin (S/C) a rybářského certifikátu (C/C).
Dotčeným druhem je Acetes japonicus (běžně známý jako Akiami paste shrimp), což je specifický mořský živočich lovený rybáři na malých člunech typu košových lodí poblíž pobřeží. Tyto lodě, jejichž délka je menší než 15 metrů, nepodléhají povinnosti vlastnit rybářské licence ani sledovací systémy VMS (Vessel Monitoring System) a většinou kotví přímo na pláži bez potřeby aktualizace softwaru eCDT. V důsledku toho zpracované šarže krevet nesplňují požadavky na certifikaci S/C a C/C, což je činí nezpůsobilými pro export do Evropy podle současných předpisů.
ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg
Mezitím produkce krevet zůstává významná v centrálních a jižních provinciích a evropští zákazníci nadále vykazují silnou poptávku po tomto produktu. Pro zvýšení hodnoty tradičního rybolovu krevet, udržení obživy rybářů a usnadnění vývozu krevet do EU vznesla VASEP tuto záležitost vůči Ministerstvu zemědělství a rozvoje venkova na několika akcích ve čtvrtém čtvrtletí roku 2024.
V oficiálním dopise VASEP vyzývá ministerstvo, aby této otázce přisoudilo prioritu při jednáních s Evropskou komisí a formálně požádalo o zařazení krevet na seznam uvedený v příloze I nařízení (ES) č. 1005/2008. Toto zařazení by zpracované šarže krevet vyjmulo z předpisů o IUU rybolovu (nelegální, nehlášený a neregulovaný rybolov) stanovených nařízením (ES) č. 1005/2008, a tím by se zmírnila exportní omezení.