Vláda schválila prodloužení kompenzačního bonusu na květen

Přímá podpora pro zasažené OSVČ, společníky malých s.r.o. a dohodáře ve formě kompenzačního bonusu pokračuje do konce května. O dalším prodloužení podpory rozhodla vláda. Nadále platí, že podnikatelé mohou žádat o bonus až 1000 Kč na den, pracovníkům na dohodu zůstává příspěvek 500 Kč denně.

„Jsem ráda, že zdravotní situace dovoluje postupné otevírání uzavřených provozoven a tedy to, po čem živnostníci a podnikatelé volají nejvíce. A to je smět znovu podnikat. Ovšem návrat k normálu není okamžitý a mnoho z nich má stále značný pokles tržeb proti normálu. Je proto správné, aby, splní-li zákonné podmínky, měli nárok na kompenzační bonus i za květen. Finanční správa začne žádosti za další období přijímat hned od pondělí 10. května,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Nárok na nový 19/2020/kompenzacni-bonus-pro-podnikatele-39804″>kompenzační bonus patří všem podnikatelům poškozeným nejen dopady vládních opatření, ale i v důsledku pandemie jako takové. Rozhodujícím ukazatelem je pokles příjmů vyšší než 50 % v porovnání s obdobím před pandemií, doložený čestným prohlášením. Online žádost, která umožní zažádat rovněž o květnový kompenzační bonus, naleznete na www.mfcr.cz/novy-bonus.

Ke konci dubna vyřídila Finanční správa již 328 tisíc žádostí o nový kompenzační bonus za osm miliard korun. Celkem na kompenzačním bonusu vyplatila Finanční správa už více než 37 miliard korun.

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme