VUT vytvořilo návrh dostupného respirátoru, pracuje i s variantou rozložitelnou v přírodě

V laboratoři bioplastů na Fakultě chemické VUT v Brně vznikl koncept jednoduchého respirátoru, který by bylo možné vyrábět levnou technologií stejně jako třeba plastové nápojové kelímky. Metoda vakuového termoformingu umožní masovou výrobu a dostupnost nejen pro složky záchranného systému, ale i pro běžné obyvatele.

Foto: VUT

S nápadem výroby polomasky technologií vakuového termoformingu začal pracovat v březnu 2020 Radek Přikryl z Ústavu chemie materiálů Fakulty chemické VUT.

„Ve stavu, kdy nebyly ochranné prostředky, jsme chtěli primárně zkusit vybavit VUT z něčeho dostupného. Když v tu chvíli zrovna držíte plastový kelímek v ruce, napadne vás ledacos. Komerčních řešení je spousta, ale žádné v tu chvíli nebylo dosažitelné,“ řekl Radek Přikryl.

Foto: VUT

Materiáloví inženýři se proto obrátili na kolegy z Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství VUT a společně se pustili do vývoje designu respirátoru. „Zkušenosti s parametrickým 3D modelováním a tvorbou výrobních dat, ale také s ergonomií masek vyvíjených paralelně pro 3D tisk, umožnily za tři týdny vyrobit formy pro vakuové formování plastů a funkční prototyp polomasky,“ uvedl David Paloušek z Ústavu konstruování FSI VUT.

„Díky tomu, že jde o plastovou skořepinu, je tento respirátor neuvěřitelně lehký a celkem poddajný. I s filtrem a gumičkami má méně než dvacet pět gramů. Pro představu mají nejlehčí textilní respirátory hmotnost asi deset gramů. Respirátory s výměnnými filtry váží až desetkrát víc,“ vysvětlil Radek Přikryl.

K tomu dodal: „Navíc je náš respirátor koncipován tak, aby měl lehce vyměnitelný textilní filtr. Kvalita filtru pak určí stupeň ochrany. Může se využít lokálně dostupného filtračního materiálu. Materiál samotné masky je omyvatelný a dezinfikovatelný alkoholovými dezinfekčními prostředky.“

Foto: VUT

Respirátor je testovaný s filtračními textiliemi pro třídu FFP 1 a 2. Pokud je správně nasazen, je veškerý vzduch nádechu i výdechu filtrován. Respirátor by mohly ocenit nejen složky záchranného systému, ale i běžní obyvatelé.

„Začali jsme pracovat také na vývoji těchto masek z materiálů, které mohou být rozložitelné v přírodě. To je důležité zejména pro případné využití v některých rozvojových zemích, kde není úplně dořešen sběr a recyklace plastového odpadu. Takové materiály nám na míru vyvíjí společnost PANARA Nitra spolu s kolegy z Fakulty chemické a potravinářské technologie STU Bratislava,“ uvedl Radek Přikryl.

„Na stole máme první funkční prototypy jedné základní velikosti, které předáváme na další testování. Chceme tento koncept výroby levných respirátorů nabídnout firmám, které s vakuovým termoformingem pracují. Společně s vhodným investorem bychom rádi provedli zhodnocení reálného využití v praxi. Případného výrobce pak čeká ještě celá řada certifikací,“ dodal Přikryl.

Informace poskytnuta Vysokým učením technickým v Brně.

• Témata: Koronavirus
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme