Zdroj: CzechTrade

Vysoké náklady a nové příležitosti: Německá města hostí EURO 2024

Navzdory masivním investicím a překročení plánovaných rozpočtů očekávají hostující německá města dlouhodobé přínosy ve vysoké pozornosti z celého světa a posílení kulturního image.

Deset německých měst, která hostují fotbalové EURO 2024, ponese vysoké náklady spojené s organizací mistrovství. Výši nákladů částečně způsobuje inflace a částečně rozsáhlé výdaje na zabezpečení infrastruktury a fanzón.

Ilustrační fotografie

Celkové náklady tak dosahují 650 milionů eur, přičemž plán narostl o 66 milionů eur. Zároveň odborníci z kolínské sportovní univerzity zdůrazňují, že ekonomické přínosy pro města prostřednictvím cestovního ruchu a místních výdajů nekompenzují vysoké investice.

Dlouhodobé pozitivní dopady na image měst a kulturní investice jsou značné. Mnichov a Berlín očekávají od tohoto mistrovství pozitivní PR a mezinárodní pověst. Předchozí velké události, jako bylo mistrovství světa ve fotbale 2006, neměly vysoký ekonomický přínos a podobné výsledky se očekávají i od mistrovství Evropy v roce 2024. Fotbalová turistika tak přináší pro města zejména kulturní a společenské hodnoty, které přesahují čistě ekonomické aspekty.

Vypracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Německo (Düsseldorf)
Zdroj: wirtschaftswoche

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme