Vyšší minimum? Zaručený plat zůstane jen ve státní sféře, systém se od ledna 2025 mění

Od ledna 2025 v Česku naroste minimální měsíční mzda na 20 800 korun. Takzvaná zaručená mzda (garantované minimum pro určené profese) bude v soukromé sféře zrušena a zůstane pouze zaručený plat ve veřejné a státní sféře.

Zaručená mzda dosud představovala státem určený minimální výdělek pro jednotlivé profese, které byly zařazeny do osmi skupin. U zaručeného platu budou profese od 1. 1. 2025 nově rozděleny jen do čtyř skupin.

Ilustrační fotografie

Co je zaručená mzda a zaručený plat?

„Jde o nejnižší možnou mzdu s ohledem na složitost, odpovědnost a namáhavost vykonávané práce,“ připomíná daňová poradkyně společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

V tomto ohledu se systém nemění. Také zaručený plat ve státní a veřejné sféře představuje nejnižší stanovenou odměnu za práci s ohledem na její složitost a odpovědnost, přičemž se předpokládá práce na plný úvazek s pracovní dobou 40 hodin týdně.

Zástupci jednotlivých skupin (čtyř namísto dnešních osmi) budou mít za svou práci garantované minimum

  • v 1. skupině prací ve výši minimální mzdy,
  • ve 2. skupině prací 1,2násobku minimální mzdy,
  • ve 3. skupině prací 1,4násobku minimální mzdy
  • ve 4. skupině prací 1,6násobku minimální mzdy.
Minimální zaručený plat pro rok 2025
skupina pracíza měsícza hodinu
1.20 800 korun124,4 Kč
2.24 960 korun149,3 Kč
3.29 120 korun174,2 Kč
4.33 280 korun199,1 Kč
Zdroj: MPSV

Zaměstnancům ve veřejných službách a správě a státním zaměstnancům bude navíc v roce 2025 za práci ve ztíženém pracovním prostředí příslušet příplatek v rozpětí 5 až 15 procent měsíční minimální mzdy. Při minimu 20 800 korun to znamená, že výše příplatku k platu dosáhne 1040 až 3120 korun měsíčně.

Princip rozdělování do jednotlivých skupin bude jednodušší než dosud a v podstatě půjde o zařazení podle dosaženého vzdělání. Do první skupiny, kde zaručený měsíční plat odpovídá minimální mzdě, budou patřit lidé se základním vzděláním. Ti mají právo nejméně na zmíněných 20 800 korun za měsíc.

Revoluce ve způsobu navyšování minimální mzdy. Příští rok naroste o 1900 korun

Lidé se středním vzděláním s výučním listem pak budou mít v roce 2025 garantováno nejméně 24 960 korun (1,2 násobek minimální mzdy) měsíčně. Na minimálně 29 120 korun za měsíc dosáhnou příští rok zaměstnanci se středním vzděláním s maturitní zkouškou případně vyšším odborným vzděláním.

A konečně do čtvrté skupiny, která má nárok alespoň na 33 280 korun, patří někteří lidé s vyšším odborným vzděláním, ale především vysokoškoláci, a to bez ohledu na to, zda absolvovali bakalářské, magisterské nebo doktorské studium.

Podrobný přehled profesí zařazený do čtyř skupin na stránkách MPSV

Historie zaručené mzdy

Zaručená mzda funguje až do letošního roku také v soukromé sféře. Pokud nedosahuje odměna nejnižší stanovené úrovně podle zákoníku práce, musí firma zaměstnanci rozdíl doplatit. Neplatí to pouze v případě, že byla jeho mzda sjednána v kolektivní smlouvě, kde platí jiná pravidla.

Zaměstnavatelé, respektive jejich zástupci z podnikatelských svazů a organizací dlouhodobě označovali zaručenou mzdu za přežitek. Vláda se tedy nakonec rozhodla vyjít vstříc jejich požadavku, aby byla garantovaná mzda pro určené profese zrušena pro soukromý sektor.

Daňové přiznání musejí často podávat i zaměstnanci. Kdy a za jakých okolností?

„Vláda by měla podpořit zvyšování produktivity, nikoliv připravovat zaměstnavatele o možnost ji zvýšit. Neexistuje žádný důvod, aby v podnikatelském sektoru byly pevně stanoveny další sazby kromě minimální mzdy,“ upozorňuje dlouhodobě exprezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Měsíční minimum vždy vycházelo z týdenní pracovní doby 40 hodin při práci na plný úvazek (v tom se systém nemění). Na garantovaný plat tedy nedosáhnou lidé s polovičními úvazky. Pokud má jejich pracovní týden 20 hodin, je i jejich nejnižší možný výdělek (oproti zaručené mzdě) poloviční.

„Pokud zaručený plat nedosáhne stanoveného minima, musí se zaměstnavatel postarat o nápravu a poskytnout zaměstnanci doplatek. Jinak se ošizený pracovník může domáhat svých práv u soudu,“ připomíná na závěr daňový poradce Michal Dvořáček.

Jaké minimum platí pro jednotlivé obory v roce 2024?

Do první skupiny jsou zahrnuty například pomocné práce v kuchyni (mytí nádobí), drobné šicí práce, výkup lahví, běžný úklid, doručování zásilek, základní služby pro hotelové hosty, nebo kontroly na vrátnici. Garantovaná mzda se rovná letošní minimální mzdě a představuje 18 900 korun měsíčně či 112,50 korun za hodinu.

Druhá skupina zahrnuje jednodušší odborné práce. Příkladem mohou být kopáči, popeláři, školníci, přidavači na stavbách, lešenáři, či ti, kteří obsluhují dopravní pásy nebo míchačky. Dále pak skladníci, sanitáři, trafikanti, řidiči osobních aut nebo prodejci u čerpacích stanic. Do této skupiny jsou zahrnuti také turističtí průvodci, ostraha objektů, kuchaři jednoduchých jídel. Garantovaná mzda se pro rok 2024 zvýšila na 19 500 měsíčně respektive 116,10 korun za hodinu. Do této skupiny spadá zhruba 363 tisíc zaměstnanců, asi 12 procent ve mzdové sféře

Do třetí skupiny patří složitější odborné činnosti – zednické, klempířské, instalatérské a topenářské práce, dále manipulace s hotovostí v pokladnách, odborné holičské či kadeřnické práce, obsluha zákazníků v restauracích, případně řízení aut nad 3,5 tuny. Zařazeni sem jsou i kominíci, strojvedoucí v metru, ošetřovatelé, automechanici, řezníci na jatkách, pekaři či samostatní prodejci zboží. Ti musejí od ledna 2024 pobírat nejméně 21 300 korun měsíčně (126,80 za hodinu).

Do čtvrté skupiny jsou zařazeny specializované odborné práce, například činnost mzdových účetní, korektorů v časopisech, krejčích v zakázkové výrobě, strojvedoucích na vedlejších tratích, složitější topenářské práce, diagnostika vozidel či výroba kulinářských specialit. Do této skupiny patří také průvodci s tlumočením, a záchranáři pod odborným dohledem. Jejich zástupci mohou od ledna 2024 počítat se zaručenou mzdou v minimální výši 21 800 korun (129,80 za hodinu).

Pátou skupinu nedávno posílili řidiči autobusů. Dále sem patří personální a mzdové účetní, projektanti na stavbách, záchranáři, mistři, dispečeři, a také IT správci ve firmách, učitelé mateřských škol či instruktoři v autoškolách. Nově jsou do této skupiny zařazeny i zdravotní sestry a porodní asistentky. U nich je zaručený plat nejméně 24 100 korun (143,30 za hodinu).

Šestá skupina je charakterizována jako soubor specializovaných profesí, jež jsou spojeny se značnou psychickou zátěží. Legislativa sem zařazuje například obchodní referenty, správu systémů výpočetní techniky, tvorbu návrhů cen, vytváření uživatelských aplikací či zpracovávání projektů rozsáhlých a technicky náročných staveb. Minimální odměna za tuto práci dosahuje 26 600 korun měsíčně a 158 korun za hodinu.

Ještě náročnější povolání mají vysokoškolští pedagogové, lékaři, zubaři, farmaceuti, architekti či tvůrci marketingových strategií, IT a finanční experti. Ti jsou zařazeni do sedmé skupiny a mají nárok na minimálně 29 400 korun hrubého za měsíc (174,70 Kč za hodinu).

V osmé skupině jsou profese, které vyžadují tvůrčí systémovou práci a jsou velmi psychicky náročné. Jde například o operace na finančním a kapitálovém trhu nebo stanovování podnikatelské, obchodní a finanční strategie organizací. Těmto profesím náleží od ledna 2024 zaručená minimální mzda ve výši 37 800 korun měsíčně (225 za hodinu).

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje
Tematický Newsletter
Zajímají vás novinky z oblasti práva pro podnikání? Nepropásněte nové články na BusinessInfo.cz, přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Co vám nabízíme? Pomoc s orientací v právních úkonech souvisejících s podnikáním (právo, právní postupy a povinnosti), vzory právních dokumentů a smluv, odkazy na texty vybraných zákonů a aktuality z legislativy.

Zpracování osobních údajů
Přihlášením potvrzuji souhlas, že jsem se seznámil(a) se Zásadami zpracování osobních údajů. Tento portál je chráněn technologií reCAPTCHA od společnosti Google a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Doporučujeme