Nová výzva OP TAK podpoří inovační schopnosti firem

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo novou výzvu v rámci programu Potenciál II, která je součástí Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK).

Tato iniciativa má za cíl podpořit firmy ve zřizování a rozvoji vlastních center pro výzkum, vývoj a inovace. K dispozici jsou celkem 2 miliardy korun. Žádosti bude možné podávat od 23. října 2024 do 9. října 2025 prostřednictvím portálu ISKP2021+.

Ilustrační fotografie

„Podpora firem, které investují do vlastního výzkumu a inovací, je klíčová pro zvyšování konkurenceschopnosti nejen jednotlivých podniků, ale i celé české ekonomiky. Inovace a nové technologie jsou motorem růstu a dlouhodobé prosperity. V dnešní době, kdy technologické trendy postupují mílovými kroky, je pro české podniky zásadní, aby dokázaly držet krok a rozvíjet se. Díky podpoře z evropských fondů mohou firmy lépe čelit globální konkurenci, zvyšovat svou produktivitu a vytvářet pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou,“ říká ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček.

Výzva je zaměřena na malé a střední podniky, včetně firem se střední tržní kapitalizací. Finanční podpora může být využita na pořízení pozemků, budov, strojů a dalšího vybavení potřebného pro výzkumné a inovační aktivity. Zároveň chce výzva podpořit nové, technologicky slibné projekty, které přinášejí vysoký potenciál růstu a mohou významně přispět k transformaci průmyslu i celé společnosti.

Dotace podpoří mezinárodní projekty průmyslového výzkumu a vývoje

Výzva si dále klade za cíl podpořit nové slibné oblasti a technologické trendy s vysokým rizikem a vysokým potenciálem, které mohou významně podpořit hospodářský růst a které mohou přispět k transformaci průmyslových ekosystémů se zaměřením na aktuální průmyslové a společenské výzvy a stát se základem pro nové rychle rostoucí společnosti, nová průmyslová odvětví nebo nové způsoby řešení společenských výzev,“ dodává vrchní ředitel Sekce fondů EU Marian Piecha.

Model hodnocení projektů klade důraz i na environmentální aspekt, v souladu s evropským principem „významně nepoškozovat“ životní prostředí, zakotveným v Zelené dohodě pro Evropu. Zájemci o dotaci se mohou obracet na Agenturu pro podnikání a inovace, která je zprostředkujícím subjektem OP TAK a pomáhá s přípravou žádostí o dotaci a administrací projektu. Agentura je zastoupena ve všech regionech republiky a zároveň provozuje bezplatnou Zelenou linku 800 800 777.

OP TAK 2021-2027 je jeden z klíčových evropských programů na podporu podnikatelů. Jeho cílem je zvýšit přidanou hodnotu podniků, podpořit rozvoj nových inovativních firem a usnadnit chytrý přechod k udržitelné a digitální ekonomice. Program se primárně zaměřuje na podporu malých a středních podniků. V oblasti úspor energií, energetické a digitální infrastruktury nebo výzkumu a vývoje nechybí ani podpora pro velké podniky. Řídicím orgánem je Sekce fondů EU Ministerstva průmyslu a obchodu.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme