Vznikající iniciativa má pomoci Česku naplnit evropské startupové standardy

V prostorách pražského CAMPu se uskutečnilo první setkání Koordinační rady pro investory a startupy (KRIS), která si klade za cíl zlepšit podmínky pro startupy a investory v Česku.

Iniciativa vznikla ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest s cílem podpořit naplňování standardů Europe Startup Nations Alliance (ESNA).

Ilustrační fotografie

„Startupy přinášejí nové technologie, inovativní řešení i přístupy k problémům. Jejich podporu vnímám jako zásadní pro zvyšování konkurenceschopnosti české ekonomiky, koneckonců se jim věnujeme také v nové Hospodářské strategii: Česko do top 10, kterou jsem minulý týden předložil vládě ke schválení. Naším cílem teď je vytvořit takové prostředí, které začínající podniky nakopne a nebude jim překážkou. Děkuji kolegům z CzechInvestu za pozvání a za uspořádání dialogu mezi státním sektorem a startupy a všem zúčastněným za velmi otevřenou diskusi o tom, co se musí změnit. Jsem pro to připraven udělat maximum,“ říká ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček s tím, že po svém nástupu neváhal a rád se k této dynamické iniciativě připojil.

Koordinační rada je součástí širších aktivit připravovaného Výboru pro digitální transformaci, který je institucionální reformou Národního plánu obnovy. Výbor se bude věnovat problematice ESNA a naplňování Startup Nations Standard v Česku. Jeho zřízení je plánováno do prvního čtvrtletí 2025. V rámci Výboru vznikne rovněž pracovní skupina pro startupy a spin-offy, která se bude zabývat ESNA Standardy.

Více andělských investorů a investorek. Akademie naučí, jak investovat do startupů

„CzechInvest se dlouhodobě zaměřuje na podporu startupů a inovativních firem. Našimi prioritami jsou poradenství, propojení startupů s investory a technologický transfer. Nově ustanovená koordinační rada má usnadnit dialog mezi startupy, investory a vládními institucemi,“ uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Jan Michal a dodává: „Těší mě pokrok, jakého jsme již v rozvoji startupoveho ekosystému dosáhli, ale v mezinárodním porovnání se musíme posunout ještě výše, abychom vytvořili lepší podmínky jak pro zakládání, tak pro setrvání inovativních firem v české ekonomice.“

Česko se v roce 2021 připojilo k Deklaraci Startup Nations Standard, což byl důležitý krok k zapojení ČR do evropské startupové sítě. V současnosti ČR splňuje 35 % standardů ESNA, což ji řadí do druhé poloviny mezi evropskými zeměmi. Země se dobře umisťuje v oblastech, jako je přístup k financování, veřejné zakázky na inovace a lákání talentů, ale má co zlepšovat například v oblasti zaměstnaneckých akcií (ESOP) a rychlého zakládání společností.

První setkání Koordinační rady pro investory a startupy (KRIS) | CzechInvest

„Nově vzniklá platforma umožní klíčovým aktérům společně identifikovat překážky a hledat řešení pro rozvoj startupů a investic v ČR. Chceme, aby Česko bylo konkurenceschopné na globálním startupovém trhu, a k tomu potřebujeme inovace, kvalitní investiční prostředí a vhodné regulace,“ zdůraznil význam iniciativy pro startupový systém Ivo Denemark, ředitel Divize startupů a venture investic CzechInvestu.

„Jsem velmi rád, že se Česko rozhodlo vydat proaktivní cestou a zřizuje KRIS. Je to skvělá platforma, na které se státní úředníci mohou přímo setkat s potřebami a problémy začínajících technologických firem a VC investorů. Sjednocení národních postupů se Startup Nations Standards může přinést nové příležitosti pro české startupy. Naším společným zájmem je konkurenceschopná, digitální a znalostní ekonomika, která nové standardy vytváří, nikoliv pouze následuje, uvedl Vít Horký z Czech Founders.

Mezi klíčová témata, kterými se bude Koordinační rada zabývat, patří zlepšení přístupu k financování, implementace zaměstnaneckých akciových opcí (ESOP) a usnadnění vstupu zahraničních zakladatelů a pracovníků do českého startupového prostředí. Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje spustit nové fondy z Národního plánu obnovy, které podpoří startupy v oblasti financování a růstu. Důležitou roli v propojení institucionálních investorů se startupovým prostředím bude hrát také Národní rozvojová banka.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme