Zdravotnictví v Polsku – příležitosti pro podnikání a investice

Česko-slovenská investiční skupina Penta Hospitals International oznámila, že na zdravotnické akvizice v Polsku a v České republice je připravena vynaložit 200 až 300 milionů euro.

Mluvčí firmy v rozhovoru pro newstream.cz tak potvrdil, že čeští podnikatelé vnímají potenciál v tomto oboru podnikání. Platí to v celém regionu včetně Polska, které zaznamenává dlouhodobý ekonomický růst a současně  prodlužující se průměrný věk obyvatel a s tím spojenou nutnost vyšších výdajů do zdravotnictví a zdravotnické péče.

Ilustrační fotografie

Penta vystupuje na polském trhu pod názvem EuroMediCare/EMC, která je největší soukromou zdravotnickou sítí v Polsku. Kontroluje 11 nemocnic a 20 klinik a zaměstnává 3390 osob. EMC převzala Penta v roce 2013 poté, co investovala 680 milionů korun a získala tak 68,5 % akcií. V r. 2019 se firmy EMC a Penta Hospitals formálně sloučily. Oficiálně je EMC součástí struktury Careup BV s registrací v Nizozemsku, ovšem vlastníkem je fond private equity Penta Investments.

Roční obrat celé skupiny Penta Hospitals podle mluvčího firmy se v posledních letech pohybuje na úrovni tří miliard korun a podle předběžných výsledků bude na podobné úrovni také v r. 2022.

V posledních letech bylo zdravotnictví v Polsku nedofinancované, což se odráželo na ziskovosti podnikání v oblasti veřejné zdravotní péče. V r. 2020 se výdaje ze státního rozpočtu sice zvýšily ve srovnání s r. 2015 o 60 % na úroveň 47 miliard PLN, ale ve srovnání s ostatními členskými státy EU to bylo (společně s Pobaltskými zeměmi) nejméně ve vztahu k HDP. Polské výdaje tvořily pouhých 4,8 % HDP, zatímco Německo vynakládalo na zdravotnictví 11,2 %, Francie 10 % a Belgie 8,8 % HDP.

Tato situace by se měla v příštích letech výrazně zlepšovat. V minulém roce byla schválena novelizace zákona o veřejné zdravotní péči, která zakotvuje postupné zvyšování výdajů v příštích šesti letech až do úrovně 7 % HDP. Již v r. 2021 se výdaje na zdravotnictví zvýšily meziročně o 11,6 mld. PLN na úroveň 5,3 % HDP a v r. 2022 by se tento objem financí měl navýšit o dodatečné 4 miliardy PLN. Podíl výdajů na HDP by měl dosáhnout 6 % již v příštím roce 2023.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Varšavě (Polsko). Autor: Jan Tomášek, ekonomické oddělení.

• Teritorium: Evropa | Polsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme