Žebříčku nejrychleji rostoucích tech firem ve střední a východní Evropě opět dominuje česká společnost FTMO

Do padesátky nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední a jihovýchodní Evropě se probojovalo 13 českých společností.

Vítězem 23. ročníku soutěže Deloitte Technology Fast 50 CE se v konkurenci devíti zemí stal český fintechový startup FTMO, druhá je polská společnost PayPo poskytující odložené platby a třetí příčku obsadila slovenská společnost MultiplexDX, která vyvíjí přesné diagnostické testy pro identifikaci a kvantifikaci markerů rakoviny.

Slavnostní vyhlášení výsledků Deloitte Technology Fast 50 CE. Foto: Barbora Reichová | Deloitte

Deloitte Technology Fast 50 CE porovnává růst tržeb přihlášených technologických firem za období předchozích čtyř let, letos tedy v období 2018 až 2021. Tento rok se do TOP padesátky CE dostaly společnosti z Polska (17), České republiky (13), Slovenska (4), Chorvatska (6), Maďarska (3), Bulharska (2), Litvy (1), Rumunska (1) a Srbska (1). Celkem se letos o umístění ucházelo 400 firem ze 16 zemí.

Tržby vítězné firmy FTMO, platformy pro obchodování na finančních trzích, dosáhly růstu 25 255 %, druhá firma v pořadí, PayPo, rostla o 15 904 % a třetí MultiplexDX pak o 6 222 %. V první desítce žebříčku Fast 50 jsou další dvě české firmy – společnost IP Fabric, tvůrce platformy, která zajišťuje spolehlivost ​a bezpečnost infastruktur velkých podniků​ (8. místo, 2390 %) a poskytovatel flexibilního operativní leasingu Driveto (9. místo, 2 131 %).

„Letošní vítěz společnost FTMO má oproti další firmě v pořadí téměř dvojnásobná čísla růstu, v porovnání s trojkou v žebříčku dokonce čtyřnásobná. Celkově letos vidíme opět rekordní růstové hodnoty napříč zeměmi; zatímco před 5 lety na umístění v CE padesátce stačil růst na úrovni 250 %, letos to muselo být minimálně 620 %. Českým tech firmám také znatelně vyrostla konkurence, stále ale v úspěšnosti drží krok s třikrát větším Polskem,“ doplňuje Kateřina Novotná, leader programu Technology FAST 50 pro Českou republiku.

Vycházející tech hvězdy aneb kategorie Companies to Watch

Česká firma je také v čele Companies to Watch, tedy firem, které se kvůli krátké době na trhu ještě nedostaly do hlavní soutěže a posuzuje se tedy rychlost růstu za poslední tři uzavřené účetní roky. První místo obsadila s růstem 100 314 % DIANA Biotechnologies, česká biotechnologická společnost zabývající se výzkumem a vývojem léčiv a vysoce citlivých diagnostických metod. Druhý je bulharský fintech startup Payhawk (6 629 %) a na třetí příčce je slovenská investiční platforma pro kryptoměny Fumbi Network (6 055 %).

I tady se do první pětky dostaly ještě dva české startupy: ShipEx Logistic, komplexní logistická platforma pro doručování zásilek do celého světa​ a CityZen, který vyvinul chytrá trika, na nichž není vidět pot a odolají špíně i zápachu. Celkem v této kategorii figuruje devět českých firem.

Česká trička odolají špíně, pot na nich neuvidíte

„Jako banka s opravdu globálním dosahem umíme pomoci firmám, které se ocitají v situaci rychlého růstu a expanze na zahraniční trhy. Jsme rádi, že díky soutěži Fast 50 vidíme, kolik takových firem v našem regionu máme a můžeme je ocenit,“ připomíná Munir Nanji, generální ředitel Citi pro Českou republiku a region střední Evropy.

Nové ocenění CE Tech Rocketship

Letos nově se pod záštitou partnera Google Cloud v rámci celého CE regionu udělovalo ocenění pro firmy, jejichž technologie (ať už produktů či služeb) má největší potenciál na škálování a úspěch. V prvním ročníku se vybíralo z téměř dvou stovek firem v regionu. První cenu si odnáší polská platforma pro elektronizaci dokumentů Autenti. Společné druhé a třetí ocenění patří českým tech firmám CYRKL (digitální odpadové tržiště) a Luther One (technologický HR ekosystém pro efektivnější využití potenciálu zaměstnanců).

Impact Stars a kompletní česká padesátka

Letos se do středoevropského žebříčku přihlásilo 149 českých firem. Bylo tak možné sestavit i kompletní padesátku výhradně českých technologických hvězd. Také tento rok se udílela tři ocenění v kategorii Impact Stars pro firmy s unikátním a inovativním produktem nebo revoluční službou. Dvě ocenění udělil Deloitte a partneři programu společnostem Appis Innovation a snuggswear, třetí ocenění získala v anketě čtenářů Seznam Zprávy firma STIMVIA. Společnost Appis Innovation vytváří inovace pro přirozené a udržitelné včelaření bez chemických léčiv​. Snuggswear vyrábí produkty pro intimní péči s ohledem na udržitelnost. STIMVIA vyvíjí technologickou platformu pro neinvazivní léčbu chronických onemocnění centrální nervové soustavy pomocí neuromodulace.

„Rekordní počet přihlášených českých firem ukazuje, že technologický i inovační potenciál je u nás ohromný. Velký drajv Česka vidíme ostatně v kategorii Companies to Watch, které české startupy dominují a kde se průměrný růst pohybuje na 5 446 %. Vítězná česká firma DIANA Biotechnologies vyrostla za 3 roky o více než 100 000 %,” upozorňuje Kateřina Novotná.

I když padesátce nejrychleji rostoucích tech firem ve střední Evropě vévodí ty z oblasti Software (33 společností), jsou zde i zástupci dalších sektorů: Fintech (5), Hardware (5), Media & Zábava (4) a Zdravotnictví & Life Sciences (2). Ukazuje se tak, že rychle rostoucí technologické firmy nemusí být vždy jen ze sektoru IT a že prostor pro úspěšné využití technologií je v jakémkoli oboru.

Organizátoři předali ocenění firmám v divadle Archa. Partnery programu Fast 50 pro Českou republiku jsou společnosti Citibank, Livesport, J&T Ventures, impulseventures, ABRA, PSN a také StartupJobs.cz, Jihomoravské inovační centrum JIC a CzechInvest.

Deloitte CE technology Fast 50 je program, který oceňuje a profiluje rychle rostoucí technologické společnosti v regionu střední, jihovýchodní Evropy a Pobaltí. Program, který se koná již 23. rokem, hodnotí 50 nejrychleji rostoucích veřejných nebo soukromých technologických společností. Vítězové ocenění Technology Fast 50 pro rok 2022 jsou vybráni na základě růstu tržeb za čtyři roky (2018 až 2021). Technologické společnosti se mohou přihlásit samy nebo být nominovány prostřednictvím internetových stránek programu. Musí mít v letech 2018, 2019 a 2020 základní provozní příjmy ve výši 50 000 EUR a v běžném roce (2021) provozní příjmy ve výši alespoň 100 000 EUR. Podmínkou je sídlo centrály společnosti na území CE regionu. Finanční údaje společností jsou poskytovány samotnými účastníky a jsou shromažďovány prostřednictvím online dotazníkového nástroje. Tyto informace jsou následně křížově kontrolovány pomocí finančních výkazů jednotlivých společností, které byly ověřeny prostřednictvím jejich účetních výkazů nebo registrovaným auditorem. Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 400 firem z 16 zemí CE regionu.

• Teritorium: Česká republika | Evropa
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme