Kanada

Rozcestník informací o Kanadě:

CzechTrade: Doporučení pro obchodování s Kanadou

Agentura CzechTrade připravila pro české podnikatele se zájmem o obchodní vztahy s Kanadou deset doporučení pro obchodování s tímto teritoriem. V roce 2020 pak byla doplněna o 4 bonusové tipy.

Desatero pro obchodování s Kanadou níže

4 doporučení pro kanadský trh:

  1. Seznamte se s aktuální situací
    Kanada sice na mezinárodní obchod neuvalila restrikce, ale potřeby jak firem, tak konzumentů jsou jiné než před vypuknutím pandemie. Zahraniční kancelář CzechTrade vám pomůže se orientovat a doporučí strategii pro vstup s vaším výrobkem či službou na kanadský trh.
  2. Zaměřte se na tendry vypsané vládními institucemi
    V soukromém sektoru se neočekávají velké investice, proto se soustřeďte na tendry vypsané vládními institucemi. Veřejné zakázky tvoří až 12 % kanadského HDP a očekává se že vláda, pro stimulaci ekonomiky, bude vypisovat veřejné zakázky ve větším měřítku. Podle smlouvy CETA mají české firmy možnost účastnit se tendrů vypsaných všemi stupni vlády (federální, provinční i komunální). Federální vláda zveřejňuje zakázky na vládním webu Buyandsell. Naprostá většina veřejných zakázek je dostupná v soukromém systému společnosti MERX.
  3. Informujte o perspektivních sektorech
    Stabilními sektory jsou infrastruktura (vládní tendry), těžba drahých kovů, nanotechnologie, zdravotnictví, farmacie, ICT, a to jak technologie, tak služby, inovační technologie, které zefektivní procesy a výrobu.
  4. Využijte služeb CzechTrade pro snadné nalezení obchodních partnerů
    Kancelář CzechTrade Kanada nabízí konzultaci při vstupu na trh. Dále na základě vytipovaných cílových skupin připraví longlist, ze kterého s klientem vybere 5 firem, které osloví a představí jim výrobky či služby z nabídky české firmy. Při projevení zájmu ze strany kanadského potenciálního partnera sjedná ZK Skype či Zoom konferenci. Pomůže také se sjednáním osobní schůzky, účasti na veletrhu, poskytne prostory své kanceláře pro jednání, asistenci při jednání a další.

Zpět na začátek

Steve Heap / Shutterstock.com

Desatero pro obchodování s Kanadou

  1. Buďte věcní a přímí
    Při kontaktu s kanadskými obchodníky buďte věcní, zdvořilí, jednejte bez zbytečných průtahů, první kontakt je akceptován jak osobně, tak telefonem, faxem, emailem. Korupce v Kanadě téměř neexistuje.
  2. Komunikujte elektronicky, při osobních setkáních buďte dochvilní
    Většina obchodních jednání se zámořskými partnery probíhá písemně elektronickou komunikací. Při osobním jednání v Kanadě buďte dochvilní, snažte se zapamatovat si jména obchodních partnerů a jejich místo v hierarchii firmy.
  3. V diskuzi vynechte politiku a kritikus žerty opatrně
    Při jednáních je dobré okrajově zmínit rodinu, zásadně se vyhněte politice, kritice všeho druhu, českému humoru a při jednání se ženami jsou naprostým tabu žerty a komentáře na téma feminismu.
  4. Kanadský anglický pravopis a francouzština předností
    Při písemné komunikaci preferujte použití elektronické pošty, je dobré mít také v záloze funkční fax. Použití kanadského anglického pravopisu bude určitě předností, v kontaktu s francouzsky hovořící provincií můžete rovněž použít francouzštinu, oba jazyky jsou úředně uznávány. Při písemné konverzaci dodržujte úředně danou stylistiku dopisu.
  5. Písemná dokumentace se vyplácí
    Veškerá jednání dokumentujte písemně, vyhnete se tak nepříjemným právním a obchodním důsledkům ze špatně napsané smlouvy. Kanaďan ocení věcnost a stručnost, má malý respekt k titulům, hodnota jedince je stanovena tím co dělá a jak se chová, ne titulem.
  6. Slušně se oblékněte
    Při obchodním jednání je nejvhodnějším oblečením kostým u žen, u mužů oblek.
  7. Preferecne pracovních snídaní a obědů
    Pracovní snídaně a obědy jsou preferovány před večerními schůzkami, probíhají zásadně bez podávání alkoholu, rovněž kouření není respektováno.
  8. Pracovní doba
    Pracovní doba v Kanadě je zpravidla od 8–9 hodin ráno do 16–17 hodin odpoledne. Obchody s potravinami jsou otevřeny od časných ranních hodin až do nejméně 22 hodin, některé i 24 hodin denně. Ostatní obchody vč. obchodních domů jsou otevřeny od 9–10 hodin do zhruba 21 hodin.
  9. Zjistěte si svátky
    V Kanadě slaví jak celokanadské, tak provinční svátky, kdy bývá pracovní volno. Před jakýmkoliv jednáním se doporučuje si předem tyto svátky zjistit a vyhnout se tak nepříjemným překvapením a časovým prodlevám. Myslete rovněž také na časový posun jednak mezi Kanadou a zámořskými zeměmi, ale vzhledem k šesti časovým pásmům i v samotné Kanadě.
  10. Respektujte zákony
    Kanaďané jsou zpravidla milí a přátelští lidé. Jsou ale disciplinovaní, respektují zákon a totéž očekávají od návštěvníka. Budete-li toto respektovat, vyhnete se nepříjemným situacím a domů si odvezete jen pěkné vzpomínky na Kanadu.

Tip: Obchodní desatera pro vybrané země světa / rychlá zkratka BusinessInfo.cz/10zo

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí

Doporučujeme